Oogheelkunde orthoptie

Als er iets mankeert aan de samenwerking tussen de ogen of aan de oogstand, wordt een orthoptist ingeschakeld.

Orthoptie maakt deel uit van de oogkliniek.

Wat doet een orthopist?
De orthoptist is verantwoordelijk voor een specifiek gedeelte van de oogheelkunde. Hij onderzoekt de oogstand, de samenwerking tussen de ogen en de ontwikkeling van het zien. Als hij afwijkingen vindt, bepaalt de orthoptist de mogelijke behandeling. Alle orthoptisten van CWZ zijn aangesloten bij het kwaliteitsregister Paramedici. Zo bent u verzekerd van zorg door een geregistreerde professional.

De ontwikkeling van het oog
De ontwikkeling van het zien vindt plaats tussen 0 en 12 jaar. Afwijkingen in de ontwikkeling kunnen dan ook in deze periode ontstaan en een lui oog tot gevolg hebben. Hoe eerder het luie oog wordt ontdekt en behandeld, des te beter zijn de kansen op een zo groot mogelijk herstel van de gezichtsscherpte.

De oorzaken van een lui oog kunnen onder andere zijn:

Toon meer

Bereikbaarheid

024 365 82 15
maandag - vrijdag
8.00 - 17.30 uur
(na 17.00 uur alleen voor spoed)
oogkliniek B01

Gang van zaken

  • U meldt zich tenminste 10 minuten voor de afspraaktijd bij Meldpunt Oogkliniek (naast de CWZ apotheek). 
  • Vervolgens neemt u plaats in de wachtkamer. Hier kunt u gratis koffie of water nemen.
  • De orthoptist neemt de verwijzing met u door en zal zo nodig aanvullende vragen stellen. Het orthoptisch onderzoek duurt bij volwassenen 40 minuten en bij kinderen 20 minuten.
  • Na het orthoptisch onderzoek worden de ogen meestal gedruppeld. De druppels moeten zo'n 30 tot 40 minuten inwerken. Na de inwerking kan de juiste sterkte van het oog gemeten worden. Het kan gemiddeld 24 tot 48 uur duren voor de druppels weer zijn uitgewerkt. Vanwege de grote pupillen (en daarom lichtgevoeligheid) is het prettig om een zonnebril mee te nemen.
  • De orthoptist bespreekt de conclusie of diagnose met u en zal eventueel een behandelplan opstellen. 
  • Als er een vervolgafspraak of behandeling nodig is, dan kunt u deze direct aan de afsprakenbalie maken. Is de afspraak op langere termijn, dan krijgt u de afspraak thuis toegestuurd.

Wachtlijst en afspraak

Op dit moment is er voor niet-acute zorgvragen een grote wachtlijst. Dit is een landelijk probleem. Zodra er plaats is, sturen wij u een afspraak toe. Voor spoedverwijzingen en acute zorgvragen hebben wij geen wachttijd: u kunt dan nog dezelfde dag bij ons terecht. Bij twijfel kunt u altijd bellen.

Polikliniek CWZ Waalspong (Oosterhout)
Twee keer per week zijn er een oogarts, orthoptist en een technisch oogheelkundig assistent op polikliniek Waalsprong aanwezig. Op deze buitenpoli kunt u over het algemeen sneller terecht. Wilt u daar graag een afspraak? Geef dit dan door als u de afspraak maakt.

Aanvullende informatie

  • Houd er rekening mee dat een afspraak bij de orthoptist anderhalf uur kan duren
  • Na het onderzoek van de orthoptist kan het zijn dat u nog door een oogarts gezien wordt.

Waarvoor kunt u bij ons terecht ?

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

Mevrouw van Eldijk-van Halen over knieoperatie

Anita van Eldijk-van Halen (52) uit Malden werd geopereerd aan haar knie. Ze heeft in zowel haar rechter als in haar linkerknie een halve knieprothese.

Mevrouw van Eldijk-van Halen,
patiënt Knie expertisecentrum
Lees haar verhaal