Fertiliteitsteam voor vruchtbaarheidsstoornissen

Op het spreekuur vruchtbaarheidsstoornissen kunt u terecht met een onvervulde kinderwens. Voor 80 procent van de vruchtbaarheidsproblemen kunnen wij u behandelen. Alleen voor hele specifieke behandelingen zoals IVF of ICSI neemt een andere kliniek (RadboudUMC) onze behandeling over. We vinden het belangrijk dat u zoveel mogelijk dezelfde gezichten ziet, zodat we u een persoonlijke behandeling kunnen geven met aandacht voor uw gevoelens en emoties . Daarom krijgt u een vaste gynaecoloog en is er een vast team van 4 fertiliteitsassistentes.

Voor wie?

Alle paren met een onvervulde kinderwens langer dan 1 jaar of cyclusproblemen zijn welkom. Ook patiënten die onder behandeling zijn bij een ander ziekenhuis voor een behandeling die CWZ niet biedt, en liever dichtbij huis de inwendige echo willen laten maken, zijn van harte welkom.

 

Maatregelen vanwege coronavirus

Door corona is de gang van zaken in CWZ anders. Komt u in principe alleen zonder uw partner. Uw partner is wel welkom bij intake- en evaluatie gesprekken, zwangerschapsecho en IUI. Kinderen meebrengen is helaas niet toegestaan.

Lees meer over de maatregelen die we nemen voor uw en onze veiligheid.

Gang van zaken

  • Nadat u zich bij de inschrijfbalie van de polikliniek hebt gemeld  kunt u in een aparte, kleine, wachtruimte plaatsnemen. Deze ruimte is speciaal voor patiënten met kinderwens. De arts of de fertliteitsassistente komt u halen.
  • De eerste poliklinische afspraak bestaat uit een intake van ongeveer 40 minuten bij een van de fertiliteitsassistentes. Tijdens dit gesprek maken we een vervolgafspraak voor het consult bij de gynaecoloog.
  • De afspraak bij de gynaecoloog duurt ongeveer 20 minuten. De arts onderzoekt u, maakt een echo en bespreekt met u het vervolgtraject. 

Hoe werkt het fertiliteitsteam?

Het is een klein team. Vier vrouwen die achter de schermen zorgen voor een kwetsbare patiëntengroep: paren met een onvervulde kinderwens. Dat doen ze niet alleen; de drie gynaecologen Cathelijne van Heteren, Karin Bos en Jan de Kruif bepalen het medische beleid. Maar Rita, Elles, Janine en Petrie zijn de doktersassistenten en verpleegkundigen die de koppels soms maandenlang én met enige regelmaat zien voor gesprekken,  echo’s,  of inseminaties. Bij binnenkomst in de ruimte van de fertiliteitspoli op A44 vallen alle geboortekaartjes op. ‘We hebben er een grote boom van gemaakt. De behandeling lukt niet altijd, maar de kaartjes stemmen hoopvol.’ Lees meer>>

Follikelspreekuur

Vaak wordt de eisprong gestimuleerd met medicijnen, wij noemen dit ovulatie-inductie. Controles van de rijping van de eiblaasjes (follikel) worden gedaan tijdens het follikelspreekuur.

De fertiliteitsassistenten:

  • maken een inwendige echo
  • meten de dikte van het baarmoederslijmvlies
  • kijken naar het rijpen van de eiblaasjes. Er wordt net name gekeken naar het aantal en de grootte.

Deze echo’s vinden plaats op het follikelspreekuur. Dit is iedere werkdag van 8.30 uur- 10.30 uur. Ze worden gedaan door een van de fertiliteitsassistentes (indien medisch noodzakelijk kan dit ook in het weekend plaats vinden).

Tijdens het stimuleren van een eicelrijping wordt meerdere keren in een cyclus een echo gemaakt.

Freya Pluim voor fertiliteitszorg

Patiëntenvereniging Freya reikt pluimen uit aan Nederlandse ziekenhuizen en klinieken met goede fertiliteitszorg (zorg bij vruchtbaarheidsstoornissen). In totaal hebben 42 van de 92 onderzochte ziekenhuizen/klinieken een pluim ontvangen. CWZ is daar één van!

Bereikbaarheid

Afdeling
Polikliniek gynaecologie A44

Bezoekadres
Weg door Jonkerbos 100 6532 SZ Nijmegen

Postadres
Postbus 9015 6500 GS Nijmegen

Telefoon
024 365 82 45 (van 8.30 - 17.00 uur)

Fax
024 365 88 23

Openingstijden
8.00 tot 17.00 uur

Contact
Naar contactformulier

Afspraken

Afspraak maken

De huisarts of een CWZ-dokter verwijst u naar de polikliniek. Bel de poli voor een afspraak. Of vul het online formulier in op deze website. Na aanmelding krijgt u vragenlijsten toegestuurd. Deze vult u in en stuurt u terug in de retour-envelop. Ongeveer twee weken na het ontvangen van de formulieren krijgt u een uitnodiging voor een intake-gesprek. Ons fertiliteitsteam werkt volgens de landelijke richtlijnen, maar geeft toch zorg op maat. We hebben volop aandacht voor uw gevoelens en emoties. 

Afspraak afzeggen of wijzigen
Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd? Bel dan zo snel mogelijk de polikliniek. Er kan dan nog een andere patiënt in uw plaats komen.

Vragen stellen per e-consult over uw vruchtbaarheidsbehandeling

Patiënten die wij behandelen voor vruchtbaarheidsstoornissen kunnen ons vragen stellen via e-consult. Binnen 2 werkdagen geven we antwoord op de gestelde vragen. Deze service bieden we aan naast het reguliere telefonische contact en het bezoek tijdens spreekuren op de polikliniek. Voordeel is dat u 24 uur per dag en 7 dagen per week vragen kunt stellen. Meer informatie hierover verstrekken de fertiliteitsassistentes tijdens het eerste (intake)gesprek of de zogenaamde follikelspreekuren.

Vaccinatie voor paren met een kinderwens

CWZ volgt de landelijke richtlijnen van gynaecologie (NVOG) voor COVID vaccinatie:

  • Er is geen bezwaar voor vaccinatie bij mannen en vrouwen die een zwangerschap tot stand willen brengen.

Informatie over COVID vaccinatie

Meer over vruchtbaarheidsstoornissen

U kunt bij deze polikliniek of dit team komen met deze aandoeningen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze polikliniek of dit team komen voor deze onderzoeken. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze polikliniek of dit team komen voor deze behandelingen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze polikliniek of dit team komen via deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt op deze polikliniek of bij dit team te maken krijgen met deze zorgprofessionals.

B
H
K