Navigatie:

U bent hier:Aandoeningen

Zaadbalkanker

(Urologie)

Een kwaadaardige tumor in de teelbal. U merkt de symptomen alleen op als u uw teelballen regelmatig controleert. De symptomen kunnen zijn: harde pijnloze knobbel ter grootte van een erwt in de betreffende teelbal, de normale grootte en textuur van de teelbal zijn veranderd, doffe pijn in het scrotum en zelden: een plotselinge scherpe pijn in de betreffende teelbal.

Zaadbalontsteking

(Urologie)

Een infectie van de zaadbal is relatief zeldzaam. Het komt op jongere leeftijd vaker voor. Meestal leidt een infectie helaas op korte termijn tot ernstige schade, hoewel tijdig ingrijpen met antibiotica soms kan helpen bij een infectie met bacteriën. Dergelijke infecties kunnen echter nog wel eens door een virus (b.v. het bof-virus) worden veroorzaakt en daartegen zijn antibiotica machteloos

Zeldzame-en kindertumoren

(Neurochirurgie)

In onderstaande link krijgt u informatie over zeldzame tumoren bij volwassen en kinderen.

Ziekte van Buerger

(Interne geneeskunde)

Ernstige ontsteking van de kleine slagaders, veroorzaakt door roken. De volgende symptomen bij de ziekte van Buerger treden aanvankelijk met tussenpozen op: bleke handen of voeten, pijn in handen of voeten, die ’s nachts en na inspanningen heviger wordt, gevoelloosheid, tintelend of brandend gevoel in vingers of tenen en etalageziekte.

Ziekte van de blaasfunctie

(Urologie)

Het kan voorkomen dat de blaasspier verslapt is, waardoor de blaas tijdens het plassen niet leeg komt. Dit kan het gevolg zijn van een zenuwziekte (bijvoorbeeld MS) of rugklachten (hernia) of omdat de blaas gedurende lange tijd erg vol is geweest. Anderzijds kan het zijn dat de blaas als het ware té actief is, of té gevoelig, waardoor sommige mensen heel vaak moeten plassen of zelfs urine verliezen (over actieve blaas syndroom). Ook kan de sluitspier van de blaas te slap zijn, waardoor urineverlies (incontinentie) kan optreden

Ziekte van Ménière

(KNO)

Een aandoening van het binnenoor die aanvallen van ernstige duizeligheid, misselijkheid en slechthorendheid veroorzaakt. Aanvallen komen plotseling en kunnen enkele minuten tot verscheidene dagen aanhouden voordat ze geleidelijk verdwijnen. Tot de symptomen behoren: plotselinge, ernstige duizeligheid en verlies van evenwicht. Misselijkheid en braken, fluitende of suizende geluiden in het getroffen oor, slechthorendheid, met name voor lage tonen en gevoel van druk of pijn in het oor.

Ziekte van Parkinson (Parkinson, ziekte van)

(Neurologie)

Voortschrijdende hersenaandoening die beven en problemen met bewegen veroorzaakt. De belangrijkste symptomen van de ziekte van Parkinson beginnen geleidelijk over een periode van maanden of zelfs jaren. Parkinsonisme kan geleidelijk of plotseling ontstaan, afhankelijk van de oorzaak. Tot de symptomen behoren: beven van een hand, arm of been, meestal eenzijdig en later aan beide zijden, meestal in rust; dit verschijnsel kan ook ontbreken. Spierstijfheid, waardoor het moeilijk wordt bewegingen te beginnen. Trage bewegingen, moeilijk beginnen van een beweging, schuifelende loop, uitdrukkingsloos gezicht en gebogen houding.

Ziekte van Perthes

(Sportgeneeskunde)

Deze aandoening is het gevolg van een gestoorde bloedvoorziening van de heupkop. De vorm van de heupkop kan hierdoor aangedaan zijn. Het komt voor bij jonge kinderen tussen de 3 en 12 jaar, meestal tussen het 5e en 7e jaar en vier keer vaker bij jongens. Het kind loopt mank en geeft pijn in de lies, het bovenbeen of in de knie aan, met een bewegingsbeperking.

Zonneschade

(Dermatologie)

Langdurige blootstelling aan zonlicht is vaak de oorzaak van actinische keratosen, zonneschade. Vooral mensen die beroepshalve veel in de zon zijn geweest (tuinders, vissers, bouwvakkers) of vaak in zonnige vakantielanden zijn geweest hebben een verhoogd risico.
Actinische keratosen zijn ruwe, schilferende plekken op de huid. De kleur varieert van rood tot huidskleurig. Ze komen voor op huid die vele jaren intensief belicht is geweest gedurende vele jaren. Daarom worden ze vooral gezien in het gezicht, kalende schedels, oorschelpen en handruggen.

Zwangerschapsdiabetes

(Gynaecologie)

Tijdens de zwangerschap ontstaan van te hoge bloedsuikerspiegels. Veel vrouwen met zwangerschapsdiabetes hebben geen klachten. De diagnose wordt soms gesteld wanneer het kind te groot lijkt voor de duur van de zwangerschap of wanneer er zeer veel vruchtwater aanwezig is.

Zwangerschapshypertensie, zwangerschapsvergifting en HELLP syndroom

(Gynaecologie)

Hoge bloeddruk, vocht vasthouden en eiwit in de urine tijdens de zwangerschap, in zeldzame situaties leidend tot epileptische aanvallen (stuipen) en coma. Aanvankelijk hoeft pre-eclampsie geen klachten te geven. Naarmate de aandoening langer aanwezig is, ontstaan klachten meestal geleidelijk, maar soms ook plotseling. Dit kunnen zijn: gezwollen voeten, enkels en handen, en sterke gewichtstoename en vocht vasthouden. Hoofdpijn, gezichtsstoornis, zoals wazig zien en lichtflitsen en pijn in de bovenbuik, misselijkheid en overgeven.

Zweepslag

(Sportgeneeskunde)

Zweepslag is een spierscheuring in een (of meer) van de kuitspieren. Dit kan de hele spier zijn, maar ook enkele vezels ervan. Een zweepslag verloopt vaak heel kenmerkend. Door het afzetten voor een sprintje om net de bal te halen, krijgt u plotseling het gevoel alsof iets hards tegen de kuit aankomt. Een bal bijvoorbeeld of, zoals de naam al aangeeft, een zweepslag. Er kan zelfs een hoorbaar knapje optreden. Er ontstaat een hevige, scherpe pijn, en het been kan niet meer belast worden. Een paar uur later ontstaat een zwelling en enkele dagen later ook een blauwe plek door een bloeduitstorting.

Zweetklierontsteking

(Chriurgie/heelkunde)

Over het gehele lichaam bevinden zich zweetklieren, die een rol spelen bij het transpireren of zweten. Dit zijn de eccriene zweetklieren. Daarnaast bestaat nog een tweede soort, de apocriene zweetklieren, die alleen in de oksels en in de liezen worden aangetroffen. Deze zweetklieren geven ook een geur af, de bekende zweetgeur. Bij deze laatste soort kunnen ontstekingen ontstaan. Het is een onschuldige maar vervelende afwijking, die soms operatief moet worden behandeld. Er is een sterke relatie tussen roken en het optreden van deze ontsteking.


De gastvrouw helpt graag
De gastvrouw helpt graag
NVZ Kwaliteitsvenster
NVZ Kwaliteitsvenster
Stuur een e-kaartje
Stuur een e-kaartje
Koop een bloemetje
Koop een bloemetje
Bezoek ons restaurant
Bezoek ons restaurant
Een Santeon ziekenhuis