Navigatie:

U bent hier:Aandoeningen

Vaatziekten bij diabetici

(Interne geneeskunde)

Schade aan grote en kleine bloedvaten door het hele lichaam die ontstaat bij mensen met diabetes.

Vaginaal bloedverlies

(Gynaecologie)

Bij onregelmatig bloedverlies is niet meer duidelijk wanneer de menstruatie begint en wanneer ze eindigt. Soms zijn de menstruaties niet alleen onregelmatig maar komt er ook meer bloed dan u gewend was.

Vaginale afscheiding

(Gynaecologie)

Elke vrouw heeft in meer of mindere mate last van afscheiding. Dit is een slijmerige afscheiding, die door verschillende omstandigheden kan veranderen van kleur en geur. Normale afscheiding is wit of helder van kleur. De ene vrouw heeft er meer last van dan de ander. Groene, gele, bruine of rode afscheiding heeft een andere oorzaak. Vaak is er dan ook een nare geur te ruiken. Er kan dan sprake zijn van een infectie of een sexueel overdraagbare aandoening.

Vaginale schimmelinfectie

(Gynaecologie)

Ontsteking van de vagina, veroorzaakt door infectie met de candidaschimmel. De symptomen doen zich meestal in de loop van een paar dagen voor, en zijn onder andere: hevige irritatie en jeuk aan vagina en vulva en dikke, witte afscheiding die er een beetje als kaas uitziet. Als er niets aan wordt gedaan, kan de tere huid van de vulva rood worden en zelfs kapot gaan.

Varicocèle

(Urologie)

Een groepje spataders in het scrotum.

Vasculaire dementie

(Interne geneeskunde)

Verstoring van de geestvermogens door bloedstolsels in kleine bloedvaten in de hersenen, waardoor weefselbeschadiging ontstaat. De symptomen van vasculaire dementie worden in het begin vooral gekenmerkt door traagheid in het handelen en het denken (bijvoorbeeld niet twee dingen tegelijk kunnen doen, zoals lopen en spreken). Uiteindelijk zijn de symptomen gelijk aan die van andere vormen van dementie en omvatten: slecht geheugen, vooral voor recente gebeurtenissen, moeite met beslissingen nemen, problemen met eenvoudige routinetaken, zoals aankleden en zwerfneigingen en verdwalen in bekende omgevingen.

Verkalkingen in de borst (microcalcificaties)

(Chirurgie/heelkunde)

 Verkalkingen in de borst zijn restanten van overtollige cellen in de melkgang (ductus = gang).. Soms zijn ze grof, maar vaak zijn ze klein. Er wordt dan gesproken van ‘microcalcificaties’. Als de microcalcificaties al langer in beide borsten aanwezig zijn, gelijk van vorm zijn en niet gegroepeerd liggen dan is nader onderzoek vaak niet nodig. Zijn de microcalcificaties echter nieuw, gegroepeerd en ongelijk van vorm dan dient nader onderzoek plaats te vinden.

Verminderd libido

(Gynaecologie)

Een tijdelijke of langdurige vermindering van zin in seks.

Verminderde hypofysehormoonproductie

(Interne geneeskunde)

Onvoldoende productie van eerst enkele, en ten slotte alle hypofysehormonen. De symptomen kunnen plotseling verschijnen, maar gewoonlijk ontwikkelen zij zich langzaam en kunnen maanden, en zelfs jaren niet worden herkend. Het zijn: verlies van belangstelling voor seks, uitblijven van de menstruatie, verlies van gezichtsbeharing en slinken van de testikels. Het verlies van oksel- en schaamhaar, duizeligheid, misselijkheid en overgeven, bleek worden en vermoeidheid, constipatie, gewichtstoename en overgevoeligheid voor kou.

Vernauwde hartklep

(Cardiologie)

Indien een klep vernauwd is moet het hart extra pompen om het bloed door deze vernauwde klep te persen. Omdat een gezond hart een grote reservecapaciteit heeft, zullen we in het beginstadium van een vernauwde hartklep nauwelijks iets merken. Het kan zijn dat een hartgeruis wordt opgemerkt tijdens een keuring. Bij een niet goed werkende hartklep kan op den duur schade aan het hart ontstaan doordat het hart harder moet pompen. Dit kan leiden tot een verzwakte hartspier, waardoor hartfalen kan ontstaan

Vernauwde voorhuid (phimosis)

(Urologie)

Het komt voor dat de voorhuid vernauwd is. In medische termen heet dit phimosis. Hierdoor kunnen moeilijkheden optreden bij het plassen of een ontsteking van de eikel of voorhuid en later ook pijn tijdens erectie en geslachtsgemeenschap. Het kan daarom nodig zijn de voorhuid te verwijderen.

Vernauwing in de nek/cervicale stenose

(Neurochirurgie)

Vernauwing van het wervelkanaal in de nek door jarenlange belasting. Door de slijtage die hierdoor optreedt gaat het bot woekeren waardoor het wervelkanaal wordt vernauwd. Symptomen zijn het minder onder controle hebben van de benen door verminderde kracht en veranderd gevoel. Verder kan incontinentie optreden. Ook ervaren mensen een gevoel alsof er een electrische stroom door de ruggengraat gaat bij buigen van de nek.

Vernauwing onder in de rug/lumbale stenose

(Neurochirurgie)

Vernauwing van het lendenwervelknaal door jarenlange belasting. Door de slijtage gaat het wervelbot woekeren en wordt veel dikker. Het wervelkanaal wordt nauwer. Mensen die hieraan lijden klagen over pijn laag in de rug en uitstraling van de pijn in één of beide benen. Typisch voor deze klachten is dat ze optreden na een eind lopen en na enige tijd staan; de pijn in de rug en in de benen wordt erger, de benen gaan doof aanvoelen en worden stuurloos. Om dan de klachten weer te doen verminderen moeten de patiënten gaan zitten of voorover bukken of hurken. Liggen op de zij, of met opgetrokken benen, helpt vaak ook. Stilstaan na het lopen helpt niet omdat de klachten zelfs optreden na lang staan. Terwijl men vroeger gewend was om rechtop te lopen, gaat men wat voorovergebogen lopen, omdat in deze houding de klachten beter te dragen zijn.

Verrekking en scheuring van spieren

(Sportgeneeskunde)

Letsel van verschillende ernst door het overrekken of scheuren van spieren.

Verstopping (Obstipatie)

(Maag-darm-leverziekten, Kindergeneeskunde)

Niet iedereen heeft even vaak ontlasting. Sommige mensen hebben drie keer per dag ontlasting, anderen maar een paar keer per week. Verstopping wil zeggen dat de ontlasting minder vaak komt en harder is dan u gewend bent. Verstopping wordt ook wel obstipatie genoemd.

Verstopte talgklier (atheroomcyste)

(Chirurgie/heelkunde)

Een atheroomcyste is een zwelling door een verstopping van een talgklier. De afwijking kan bijna overal op het lichaam voorkomen. Als de zwelling groter wordt kan deze hinderlijk of ontsierend zijn. Ook kunnen deze atheroomcystes gaan ontsteken

Verstuikte enkel

(Heelkunde)

Bij een verstuiking van de enkel rekken de enkelbanden uit, waarbij kleine scheurtjes ontstaan. Soms scheurt de hele enkelband. Bij zo'n verstuiking kunnen gemakkelijk bloedvaatjes stuk gaan, wat ervoor zorgt dat de enkel dik en blauw wordt. Een verstuikte enkel doet meestal zoveel pijn dat staan of lopen moeilijk gaat.

Vervroegde overgang/prematuur ovarieel falen

(Gynaecologie)

Wanneer de menstruatie voor het veertigste jaar stopt terwijl deze altijd normaal geweest is, bent u te vroeg in de overgang gekomen. Dit verschijnsel wordt 'prematuur ovarieel falen' of POF genoemd. De vroege overgang ontstaat doordat de eierstokken niet meer werken. Er groeien geen eiblaasjes meer en er vindt geen eisprong meer plaats. De menstruatie blijft weg en de vruchtbare levensfase is tot een eind gekomen. Er kunnen overgangsklachten ontstaan omdat het lichaam de hormonen oestradiol en progesteron bijna niet meer aanmaakt.

Verwijde lichaamsslagader (aneurysma)

(Chirurgie/heelkunde)

Vergroting van een deel van de aorta door een verzwakking van de vaatwand. Als een deel van een slagaderwand zwakker wordt, kan dat deel door de bloeddruk in de slagader gaan uitzetten. Het uitgezette deel van de slagader wordt een aneurysma genoemd. De klachten hangen af van de plaats en ontwikkelen zich meestal als het aneurysma dreigt te scheuren. De belangrijkste klachten bij een aneurysma in de buik zijn: rugpijn die naar de buik en liezen kan uitstralen en een kloppend gevoel in de buik. en aneurysma in de borst kan leiden tot klachten zoals: pijn in de borst of hoog in de rug tussen de schouderbladen (bij dissectie), flink hoesten en hijgen en moeilijk slikken en schorheid.

Resultaten 1 t/m 20 van 35


De gastvrouw helpt graag
De gastvrouw helpt graag
NVZ Kwaliteitsvenster
NVZ Kwaliteitsvenster
Stuur een e-kaartje
Stuur een e-kaartje
Koop een bloemetje
Koop een bloemetje
Bezoek ons restaurant
Bezoek ons restaurant
Een Santeon ziekenhuis