Navigatie:

U bent hier:Aandoeningen

Sarcoïdose

(Longziekten)

Ziekte van Besnier-Boeck-Schaumann; ontsteking van weefsel op een of meer plaatsen in het lichaam, die vaak longen, lymfklieren, huid en ogen aantast. Sommige mensen met sarcoïdose krijgen nooit klachten. De symptomen van acute sarcoïdose zijn: hoesten; koorts en hevig nachtzweten; gewichtsverlies; vermoeidheid; gewrichtspijn; en pijnlijke rode plekken op de schenen (zie Erythema nodosum).

Schaamlipkanker (vulvakanker)

(Gynaecologie)

Schaamlipkanker groeit aan de oppervlakte van de uitwendige vrouwelijke geslachtsorganen. Er zijn verschillende kwaadaardige tumoren van de vulva te onderscheiden, afhankelijk van het type weefselcellen waaruit zij zijn ontstaan. Dit kan een verschil in behandeling tot gevolg hebben. Schaamlipkanker wordt ook wel vulvakanker genoemd.

Schedel-en hersenletsel

(Neurochirurgie)

In onderstaande link vindt u informatie over letsels aan de schedel en hersenen o.a. schedelbarst, schedelbasisfractuur, hersenschudding en hersenkneuzing.

Scheef neustussenschot

(KNO)

Afwijking van het kraakbeenschot tussen de neusgaten. Bij sommige mensen echter is het schot sterk misvormd en blokkeert het één zijde van de neus, wat het ademen door de neus belemmert en soms snurken (Snurken) veroorzaakt. Bij een sterk afwijkend neustussenschot kan de kans op infecties van de sinussen (de met lucht gevulde holten in het bot rondom de neus) groter zijn (zie Sinusitis, Sinusitis).

Scheelzien

(Oogheelkunde)

Bij strabisme of scheelzien is sprake van een abnormale gerichtheid van de blik van een van de ogen, ook wel loensen genoemd. Als het een licht geval is, treden de symptomen alleen op als het kind moe is. Bij een ernstig geval zijn ze voortdurend aanwezig. Deze kunnen zijn: de ogen kijken niet dezelfde kant op en slecht gezichtsvermogen van een van de ogen doordat dit niet of te weinig wordt gebruikt.

Scheenbeenirritatie

(Sportgeneeskunde)

Scheenbeenirritatie (ook wel shin-splints, beenvliesontsteking, springschenen of tibiaal stress syndroom genoemd) is een veel voorkomende overbelastingsblessure. Het is een irritatie van de overgang van het botvlies naar de pezen van de voetbuigspieren. De voornaamste klacht is pijn en wordt meestal aangegeven op het middelste en onderste derde deel van het scheenbeen. De pijn kan ook lager, tot aan de binnenenkel, en hoger tot aan de knie worden gevoeld. Vaak is er ook sprake van stijfheid en aanraking van het scheenbeen geeft veel pijn.

Scheur voorste kruisband

(Sportgeneeskunde)

Door een plotse verdraaiing van de knie kan de voorste kruisband scheuren. Omdat tijdens het scheuren van de kruisband ook kleine bloedvaatjes scheuren, loopt de knie binnen een half uur vol met vocht. De knie wordt dus snel dik, en u heeft moeite met het bewegen van de knie. De knie is instabiel, dat wil zeggen dat het voelt alsof u door de knie heen zakt.

Scheuring van een pees

(Chirurgie/Heelkunde, Chirurgie/Heelkunde, Orthopedie)

Complete scheur in een van de pezen die een spier aan een bot hecht (peesruptuur). Een peesscheur gaat vaak gepaard met een gevoel dat er iets knapt. Hierbij is er wel pijn, naast een beperkte mogelijkheid om de aangedane spier te gebruiken en zwelling van het aangedane gebied.

Schildklierkanker

(Interne geneeskunde, Heelkunde)

Een ongewone, kwaadaardige tumor in de schildklier. De symptomen hangen af van het type kanker, maar vaak zijn het: pijnloos, hard gezwel in de nek, moeite met slikken en een schorre stem. Het eerste symptoom van papillaire schildklierkanker kan een gezwel aan de zijkant van de nek zijn door opgezette lymfklieren.

Schildklierontsteking

(Interne geneeskunde)

Thyreoïditis: ontsteking van de schildklier met tijdelijke of blijvende gevolgen.

Schistosomiasis

(Interne geneeskunde)

Besmetting met zuigwormen die de lever en blaas kunnen beschadigen. symptomen van schistosomiasis variëren per soort parasiet. Veel mensen krijgen binnen een dag last van jeuk (‘zwemmersjeuk’) op de plaats waar de parasiet de huid is binnengedrongen. Sommige mensen krijgen verder geen symptomen. Andere mensen kunnen drie tot acht weken na de infectie last krijgen van: koorts, opzetting van de huid, netelroos, diarree, spier- en gewrichtspijnen of hoest. De koorts kan weken aanhouden. Dit is een soort overgevoeligheidsreactie op de zich ontwikkelende wormen (Katayama-syndroom genoemd).

Schizofrenie

(Psychiatrie)

Een ernstige psychische aandoening waarbij verlies van realiteitszin optreedt en sociaal functioneren moeilijk wordt. Tot de symptomen behoren: stemmen horen. Irrationele overtuigingen hebben, bijvoorbeeld dat gedachten en handelingen door machten van buitenaf worden bestuurd. Grootheidswaanzin, waarbij iemand kan denken dat hij Napoleon is, of het idee dat triviale zaken een diepe betekenis hebben. Verkeerde emoties, zoals lachen bij slecht nieuws. Onsamenhangend spreken en van de hak op de tak springen. Een slecht concentratievermogen, langzaam bewegen en denken en opgewondenheid en rusteloosheid. Iemand met schizofrenie kan depressief, sloom en teruggetrokken zijn en in zeldzame gevallen gewelddadig naar anderen toe worden. Vaak verwaarloost iemand met schizofrenie zich, zeker als de patiënt geen begeleiding krijgt.

Schouder uit de kom

(Sportgeneeskunde)

De oorzaak is vaak een valpartij op de schouder.Naast hevige pijn kan er een beschadiging van een pees, zenuw of spier ontstaan en het gewrichtskapsel wordt opgerekt, waardoor chronische instabiliteit van de schouder kan ontstaan.

Schouderklachten

(Orthopedie)

Bij schouderklachten heeft u pijn rond het schoudergewricht bij stilhouden of bewegen van uw bovenarm. Soms straalt de pijn uit naar de schouderbladen, de nek, de elleboog of de vingers. Door de pijn kunt u uw arm vaak niet goed bewegen, bijvoorbeeld bij het aan- en uitkleden of het kammen van uw haar.

Schurft

(Dermatologie)

Een infestatie van de huid door schurft- mijt met bruine strepen en jeukende huiduitslag. De symptomen treden vier tot zes weken na de besmetting op en bestaan uit: uitslag van rozerode vlekjes, jeuk over het hele lichaam, vooral ’s nachts en lichtbruine lijntjes, meestal tussen de vingers; bij baby’s soms op de zijkant van de handpalmen en de voetzolen; dit zijn de gangetjes waarin de mijt haar eitjes legt. De jeuk kan eerder optreden dan de huiduitslag en nog enkele weken na het verdwijnen van de uitslag aanhouden.

Seborroïsch eczeem

(Dermatologie)

Rode, schilferige, jeukende plekken op de huid, vooral de hoofdhuid, het gezicht en de borst.

Sikkelcelziekte

(Interne geneeskunde)

Een erfelijke vorm van anemie waarbij de rode bloedlichaampjes een sikkelvorm hebben. De symptomen zijn erg variabel, zelfs binnen een familie. Bij kinderen en volwassenen komen de algemene symptomen voor: vermoeidheid en een gevoel van slapte, bleke huid, en kortademigheid bij lichte inspanning.

Resultaten 1 t/m 20 van 74


De gastvrouw helpt graag
De gastvrouw helpt graag
NVZ Kwaliteitsvenster
NVZ Kwaliteitsvenster
Stuur een e-kaartje
Stuur een e-kaartje
Koop een bloemetje
Koop een bloemetje
Bezoek ons restaurant
Bezoek ons restaurant
Een Santeon ziekenhuis