Navigatie:

U bent hier:Aandoeningen

Paniekstoornis

(Psychiatrie)

Iedereen is wel eens angstig. Angst is een normale reactie bij dreigend gevaar. Angst leidt tot voorzichtigheid of vluchten, en kan dus nuttig zijn als je jezelf moet beschermen. Soms is iemand bang terwijl daar weinig aanleiding voor is. Als de angst erg groot is of onnodig lang aanhoudt, kunt u daar in uw dagelijks leven veel last van hebben. We spreken dan van een angststoornis.

Parastomale breuk

(Chirurgie/heelkunde)

Een parastomale breuk (hernia) is een littekenbreuk naast de stoma in de buikwand. Hierdoor is het mogelijk dat een stuk darm in de zogenaamde breukzak terecht komt. Het gevolg is een grotere of kleinere zwelling of welving van de buikwand ter plaatse van het stoma. Het stoma-opvangmateriaal is vaak moeilijker aan te brengen, en er treden gemakkelijker lekkages op. Het is mogelijk dat pijnklachten ontstaan.

Parkinson, ziekte van

(Neurologie)

Voortschrijdende hersenaandoening die beven en problemen met bewegen veroorzaakt. De belangrijkste symptomen van de ziekte van Parkinson beginnen geleidelijk over een periode van maanden of zelfs jaren. Parkinsonisme kan geleidelijk of plotseling ontstaan, afhankelijk van de oorzaak. Tot de symptomen behoren: beven van een hand, arm of been, meestal eenzijdig en later aan beide zijden, meestal in rust; dit verschijnsel kan ook ontbreken. Spierstijfheid, waardoor het moeilijk wordt bewegingen te beginnen, trage bewegingen, moeilijk beginnen van een beweging, schuifelende pas, uitdrukkingsloos gezicht en een gebogen houding.

PCOS (Polycysteus-ovariumsyndroom)

(Gynaecologie)

Bij meisjes en vrouwen met PCOS produceren de eierstokken te veel mannelijk hormoon. Dat kan ervoor zorgen dat je eisprong en menstruatie niet op gang komen of onregelmatig zijn. Soms kan je ongesteldheid wel maanden wegblijven. Het is niet te voorspellen of en wanneer er (weer) een eicel vrijkomt. Daardoor is het niet duidelijk of en wanneer je vruchtbaar bent. Vrouwen met PCOS hebben door het teveel aan mannelijk hormoon vaak veel puistjes en meer haar op hun huid (soms ook haren op de kin, de borsten of de onderbuik). Je kunt ook wat overgewicht hebben.

Pelvic inflammatory disease (PID)

(Gynaecologie)

Eileiderontsteking, ook wel salpingitis of adnexitis genoemd, en in het Engels pelvic inflammatory disease (PID), is een ontsteking van de vrouwelijke voortplantingsorganen in het kleine bekken. Vaak maar niet altijd ontstaat deze als gevolg van een seksueel overdraagbare aandoening (SOA). Een eileiderontsteking hoeft geen klachten te geven, zeker als deze door chlamydia wordt veroorzaakt. Vaak zijn er echter wel klachten, zoals: pijn in de onderbuik, koorts, abnormale vaginale afscheiding, langdurige menstruatie (zie Menorragie, Amenorroe), pijn tijdens de geslachtsgemeenschap en bloedverlies na de gemeenschap (vooral bij chlamydia).

Perianaal abces

(Chirurgie/heelkunde)

Een geïnfecteerde, met pus gevulde holte in de nabijheid van de endeldarm of anus. Raadpleeg uw huisarts als u een zwelling of roodheid in het gebied van de anus ontdekt of een kloppende pijn hebt die bij de stoelgang erger wordt. Als de ontsteking zich verder verspreidt, kunt u koorts krijgen en zich onwel voelen.

Peritonsillair abces

(KNO)

Een peritonsillair abces is een abces dat zich rond, naast of achter een keelamandel kan ontwikkelen, meestal in aansluiting op een tonsillitis. De patiënt is over het algemeen flink ziek, met een zwelling achterin de keel die zo pijnlijk is dat de patiënt de mond moeilijk ver kan openen, slikken soms onmogelijk is, en het speeksel de patiënt uit de mond loopt. De behandeling is chirurgisch

Persoonlijkheidsstoornissen

(Psychiatrie)

Groep stoornissen waarbij vaste patronen van denken en doen voortdurend problemen in het leven veroorzaken. Mensen met persoonlijkheidsstoornissen hebben diepgewortelde patronen in denken en gedrag, waardoor ze niet goed in de samenleving passen. Iemand met zo’n stoornis weet vaak niet dat zijn persoonlijkheid afwijkt, maar is zich er wel van bewust dat er problemen in het dagelijkse leven zijn. Mensen met een persoonlijkheidsstoornis zijn niet flexibel en passen zich moeilijk aan.

Peyronie, ziekte van

(Urologie)

Een afwijking aan de vorm van de penis, waardoor die wanneer hij stijf is, in een hoek afbuigt. Bij de ziekte van Peyronie wordt het vezelrijke weefsel van de penis dikker, waardoor die tijdens een erectie buigt. Dat buigen kan zo sterk zijn dat geslachtsgemeenschap moeilijk en pijnlijk is. De ziekte komt bij ongeveer één op de honderd mannen voor, meestal boven de veertig

PID (Pelvic Inflammatory Disease). (Bekkenontsteking)

(Gynaecologie)

Een ontsteking in het kleine bekken wordt ook wel PID genoemd (pelvic inflammatory disease). Vaak is pijn in de onderbuik de enige klacht.

Pigmentproblemen

(Dermatologie)

Verlies van normaal pigment uit delen van de huid, meestal het gezicht en de handen. Het verlies van de kleur van de huid is een geleidelijk proces dat maanden of jaren kan duren. De symptomen zijn: depigmentatie van delen van de huid op een willekeurig deel van het lichaam, meestal rondom lichaamsopeningen en in de lichaamsplooien bij de geslachtsorganen, op drukplaatsen, op handen en voeten, op plaatsen van herhaald trauma (letsel) en in het gezicht; de gedepigmenteerde plekken zijn symmetrisch over het lichaam verdeeld en variëren in grootte en vorm. Soms witte haren op de desbetreffende plekken door verlies van pigment in de haarzakjes.

Pijnlijke geslachtsgemeenschap bij vrouwen

(Gynaecologie)

Pijn in de genitale zone of de onderbuik tijdens het vrijen. Veel vrouwen hebben ooit in hun leven wel eens pijn bij het vrijen, ook wel dyspareunie geheten. De pijn kan oppervlakkig zijn, in de vulva of vagina, of diep in het bekken. Zowel psychische als lichamelijke oorzaken zijn mogelijk.

Plasbuisontsteking bij de man

(Urologie)

De plasbuis loopt van de urineblaas tot aan de uitgang in de eikel. De binnenkant van de plasbuis is met slijmvlies bekleed. Bij een plasbuisontsteking is dit slijmvlies ontstoken. Een plasbuisontsteking geeft pijn of een branderig gevoel, vooral bij het plassen. Er kan spontaan gele pus of helder slijm uit de plasbuis komen ('druiper').

Plasbuisvernauwing

(Urologie)

Vernauwing van een deel van de plasbuis, de buis tussen blaas en lichaamsopening. De klachten bij een plasbuisvernauwing worden geleidelijk erger en zijn: pijnlijk en moeizaam plassen, slappe straal, nadruppelen, het gevoel dat de blaas slechts ten dele geleegd is, frequente aandrang tot urineren, pijnlijke ejaculatie en een gebogen penis bij een erectie.

Plasproblemen bij oudere mannen

(Urologie)

Veel mannen krijgen op oudere leeftijd problemen met plassen. U moet bijvoorbeeld vaker plassen, overdag maar ook 's nachts. De plas komt moeilijk op gang of heeft een zwakkere straal. U kunt last hebben van nadruppelen of het gevoel dat uw blaas niet leeg is na het plassen. Het kan zijn dat u de plas minder goed kunt ophouden of tijdelijk niet kunt plassen.

Plaveiselcelcarcinoom

(Heelkunde, Dermatologie)

Huidkanker die meestal het gezicht treft, maar zich kan uitzaaien naar andere lichaamsdelen. en plaveiselcelcarcinoom begint als een verdikte, schilferige plek in het gezicht. Vervolgens ontwikkelen zich: een harde, pijnloze, geleidelijk groeiende knobbel met een onregelmatige rand en een rode of roodbruine kleur en een zweertje met een korstje dat niet geneest.

Pneumothorax (klaplong)

(Chirurgie/heelkunde)

Aanwezigheid van lucht tussen de vliezen van de long en borstwand. De symptomen van pneumothorax ontwikkelen zich gewoonlijk snel en kunnen het volgende omvatten: pijn op de borst die fel en plotseling kan zijn, maar ook slechts licht. Kortademigheid of verergering van kortademigheid bij mensen met een langdurige aandoening van de luchtwegen. Beklemd gevoel op de borst en hoesten en eventueel blauw aanlopen.

Polyarteriitis nodosa

(Interne geneeskunde)

Uitgebreide weefselschade door ontsteking van de slagaders. Tot de symptomen behoren: vermoeidheid, gewichtsverlies, koorts, pijn of naar gevoel in de buik, gewrichtspijn en spierzwakte, tinteling en gevoelloosheid in vingers en tenen, roodpaarse plekken op de huid, die niet verdwijnen bij druk en huidzweren.

Polycysteus-ovariumsyndroom

(Gynaecologie)

Een aandoening waarbij er sprake is van talrijke kleine follikelcysten in de eierstokken, en waarbij het hormonale evenwicht vaak verstoord is. Klachten bij het polycysteus-ovariumsyndroom zijn wisselend. Soms wordt de aandoening pas opgemerkt bij onderzoek bij verminderde vruchtbaarheid. Kenmerkende klachten zijn: zelden of nooit menstrueren, overgewicht en toenemende lichaamsbeharing.

Resultaten 1 t/m 20 van 40


De gastvrouw helpt graag
De gastvrouw helpt graag
NVZ Kwaliteitsvenster
NVZ Kwaliteitsvenster
Stuur een e-kaartje
Stuur een e-kaartje
Koop een bloemetje
Koop een bloemetje
Bezoek ons restaurant
Bezoek ons restaurant
Een Santeon ziekenhuis