Navigatie:

U bent hier:Aandoeningen

Maagkanker

(Maag-darm-leverziekten)

Een kwaadaardige tumor in de maagwand. Vroege klachten van maagkanker zijn vaag, en veel mensen negeren ze. Het zijn: naar gevoel in de bovenbuik, pijn in de maag na het eten, verlies van eetlust en gewicht en misselijkheid en overgeven.

Maagklachten

(Maag-darm-leverziekten)

Brandend maagzuur, pijn boven in de buik, veel moeten boeren, een opgeblazen gevoel en misselijkheid zijn maagklachten. De klachten komen vaak tegelijk voor. Ook kan pijn achter het borstbeen ontstaan.

Maagzweer

(Maag-darm-leverziekten)

Een maagzweer is een soort wondje in het slijmvlies van de maag. Soms zit de zweer echt in de maag, maar meestal iets voorbij de uitgang van de maag, aan het begin van de twaalfvingerige darm. Ook dan noemen we het een maagzweer. Een maagzweer geeft pijn in de bovenbuik. De pijn wordt vaak 's nachts erger en vermindert na het eten. U kunt ook last hebben van brandend maagzuur, misselijkheid of een opgeblazen gevoel. Het gebeurt zelden, maar soms kan een zweer gaan bloeden. Het bloed komt dan in de darmen terecht. Door vertering van het bloed kan de ontlasting gitzwart worden.

Maculadegeneratie

(Oogheelkunde)

Voortschrijdende schade aan de gele vlek, het gebied in het centrum van het lichtgevoelige netvlies dat voor scherp zien zorgt. Maculadegeneratie leidt tot voortschrijdende slechtziendheid, bij de natte vorm in de loop van enkele weken tot maanden. Bij de droge vorm gaat het gezichtsvermogen veel langzamer achteruit, meestal in de loop van enkele jaren. Tot de symptomen behoren: steeds meer moeite met lezen, televisie kijken en gezichten herkennen en vertekend zien, waardoor dingen groter of kleiner lijken dan normaal of rechte lijnen krom lijken.

Malaria

(Interne geneeskunde)

Malaria is een ernstige infectieziekte die in grote delen van Afrika, Azië en Zuid-Amerika voorkomt. Er zijn verschillende soorten malaria. De ziekte kan mild verlopen maar ook levensbedreigend zijn. De klachten kunnen een week na de besmetting beginnen. U voelt zich grieperig en moe, meestal met koorts, hoofdpijn en/of spierpijn. U kunt ook misselijk worden met overgeven en diarree. De koorts kan hoog zijn, met koude rillingen. Op de steekplek zit niet altijd een zwelling. Veel mensen met malaria kunnen zich dan ook niet herinneren dat ze gestoken zijn.

Maligne lymfoom

(Heelkunde, Interne geneeskunde)

Een verzameling kankersoorten van het lymfvatenstelsel. De volgende symptomen horen bij alle vormen van maligne lymfoom: een of meer aanhoudende, pijnloze zwellingen, veroorzaakt door vergrote lymfklieren in hals, oksels en liezen. Koorts en nachtzweten, gewichtsverlies, jeuk en een opgezwollen buik en onwel voelen door opgezette lymfklieren of vergrote milt.

Manisch depressieve stoornis (MD)

(Psychiatrie)

Tegenwoordig bipolaire stemmingsstoornis genoemd; een stoornis waarbij de stemming sterk wisselt: grote hoogten en diepe dalen. De perioden van manie en depressie wisselen elkaar af en zijn onvoorspelbaar van duur met tussendoor perioden waarin de stemming normaal is. Hoewel een manische fase direct door een depressie kan worden gevolgd, domineert soms een van beide zodanig dat er geen duidelijke aanwijzingen zijn voor een patroon van stemmingswisselingen. Soms zijn symptomen van manie en depressie tegelijk in een periode aanwezig (‘gemengde episode’). Tijdens de manische periode kunnen de volgende symptomen aanwezig zijn: verhoogde, uitgelaten of soms een snel geïrriteerde stemming. Een verhoogd gevoel van eigenwaarde, die tot grootheidswanen kan leiden van rijkdom, prestaties, creativiteit of macht. Toegenomen energie en verminderde slaapbehoefte. Snel afgeleid zijn en een slechte concentratie, ontremd sociaal gedrag, ontremd seksueel gedrag en grote hoeveelheden geld uitgeven aan luxe dingen en vakanties.

Melanoom

(Dermatologie, Heelkunde, Plastische chirurgie)

Huidkanker die in de pigmentvormende cellen (melanocyten) van de huid ontstaat en zich relatief snel uitzaait naar andere delen van het lichaam. Een melanoom kan op elk deel van het lichaam ontstaan, maar meestal op delen die regelmatig worden blootgesteld aan de zon. Sommige melanomen verspreiden zich als onregelmatige pigmentvlekken over de huid, andere vormen een snel groeiend knobbeltje. Bij oudere mensen ontstaan ze soms in het gezicht als bruine vlekken die in de loop der jaren langzaam groter worden. Een melanoom dat niet wordt verwijderd, groeit door naar diepere huidlagen.

Meningeoom

(Neurochirurgie)

Een meningeoom is een gezwel (tumor) dat uitgaat van het hersenvlies. Dit betekent dat hij overal kan voorkomen waar zich hersenvlies bevindt: rond het hele centrale zenuwstelsel (dus ook rond het ruggenmerg) en tussen de hersendelen, waar het hersenvlies een tussenschot vormt. Het is een goedaardige tumor, die slechts heel zelden kwaadaardig kan ontaarden. De tumor is dus niet te vergelijken met een hersentumor die uit het hersenweefsel zelf voortkomt. De tumor komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, wat te maken heeft met de gevoeligheid ervan voor hormonen. Meestal ontstaat hij op middelbare leeftijd. Het is een langzaam groeiende tumor, zodat de verschijnselen vaak heel langzaam en sluipend ontstaan en pas echt duidelijk worden als "de druppel de emmer laat overlopen". De verschijnselen kunnen algemeen zijn en berusten op verhoging van de druk in het hoofd, zoals hoofdpijn, eventueel met misselijkheid en braken. Anderzijds zijn er de verschijnselen die te maken hebben met de plaats van de tumor.

Meniscusletsel

(Orthopedie)

Schade aan de menisci , twee halvemaanvormige stukjes elastisch weefsel in het kniegewricht.

Menorragie

(Gynaecologie)

De menstruaties zijn heviger dan normaal en duren langer.

Menstruatiestoornissen

(Gynaecolgie)

Normaal menstrueert een vrouw in haar vruchtbare periode 1 keer in de 3 tot 5 weken. Dit duurt ongeveer 5 dagen. De eerste 2 dagen zijn vaak het meest heftig, daarna wordt het bloedverlies minder. Bij een menstruatiestoornis kan sprake zijn van onregelmatig bloedverlies, tussentijds bloedverlies, bloedverlies na de overgang, bloedverlies na de gemeenschap of hevig bloedverlies.

Metastasen/uitzaaiingen

(Neurochirurgie)

Metastasen zijn uitzaaiingen van kwaadaardige gezwellen (tumoren) elders in het lichaam (de z.g. primaire tumor). Uitzaaiingen van primaire tumoren kunnen overal in het lichaam optreden (b.v. longen, lever, hersenen en wervelkolom), en kunnen het gevolg zijn van versleping van tumorcellen via de bloed- en/of lymfebaan. Als er sprake is van uitzaaiing naar het hersenweefsel, dan spreekt men van “hersenmetastasen”, bij uitzaaiing naar de wervelkolom van “wervelmetastasen”.

Middenoorontsteking

(KNO)

Meestal begint een middenoorontsteking met een gewone verkoudheid. De buis van Eustachius kan daardoor dicht gaan zitten. Virussen (soms ook bacteriën) en ontstekingsvocht zitten dan ‘gevangen’ in het middenoor. De druk in het middenoor stijgt. Het trommelvlies gaat bol staan en dat doet pijn. Meestal zijn de ergste klachten binnen 2 tot 3 dagen over en geneest alles vanzelf. Bij kinderen jonger dan 2 jaar kunnen de klachten wel een week aanhouden. De meest voorkomende klachten zijn oorpijn, koorts en algemeen ziek zijn. Bij peuters merkt u soms dat ze buikpijn hebben. Ze kunnen ook diarree hebben of braken. Baby’s drinken niet goed of zijn prikkelbaar, ze zijn ’s nachts onrustig en trekken vaak aan het pijnlijke oor.

Migraine

(Neurologie)

Migraine is hoofdpijn die in aanvallen komt. De hoofdpijn komt plotseling op, soms midden in de nacht zodat u er wakker van wordt. De pijn zit meestal aan één kant van uw hoofd. De pijn is hevig of bonzend. Door inspanning wordt de pijn erger. De aanval gaat vaak gepaard met misselijkheid en overgeven. Fel licht en hard geluid worden vaak slecht verdragen. Een halfuur tot een uur voor de aanval kunt u schitteringen, flitsen of golvende beelden zien. Misschien heeft u tijdelijk een doof gevoel, tintelingen, of minder kracht aan één kant van uw lichaam. Ook spreken kan even moeite kosten. Een aanval kan 4 tot 72 uur duren, maar is meestal binnen één dag over. Sommigen hebben slechts af en toe een migraineaanval; anderen hebben er regelmatig last van.

Miskraam

(Verloskunde)

Een op de tien zwangerschappen eindigt in een miskraam. Als in de eerste drie maanden van de zwangerschap blijkt dat het vruchtje niet goed groeit, wordt het vanzelf afgestoten. Een miskraam is een natuurlijke maar ingrijpende gebeurtenis.

Mitralisinsufficiëntie

(Cariologie)

Het lekken van bloed door de mitralisklep in het hart. De klachten van mitralisinsufficiëntie ontwikkelen zich gewoonlijk geleidelijk in de loop van maanden en jaren, maar kunnen ook plotseling opkomen als een hartinfarct of infectie de oorzaak vormt. De belangrijkste klachten zijn: vermoeidheid, kortademigheid bij inspanning en hartkloppingen (zich bewust zijn van een onregelmatige of abnormaal snelle hartslag).

Resultaten 1 t/m 20 van 27


De gastvrouw helpt graag
De gastvrouw helpt graag
NVZ Kwaliteitsvenster
NVZ Kwaliteitsvenster
Stuur een e-kaartje
Stuur een e-kaartje
Koop een bloemetje
Koop een bloemetje
Bezoek ons restaurant
Bezoek ons restaurant
Een Santeon ziekenhuis