Navigatie:

U bent hier:Aandoeningen

Kahler

(Interne geneeskunde)

Een beenmergkanker waarbij abnormale antilichaamproducerende witte bloedlichaampjes gaan woekeren. De volgende symptomen van Kahler zijn het gevolg van de verstoring van de productie van bloedcellen in het beenmerg en de afbraak van botweefsel: vermoeidheid, bleke huid en kortademigheid bij inspanning vanwege anemie. Pijn in de botten, meestal in de ruggengraat, door de vermenigvuldiging van plasmacellen in het beenmerg. Terugkerende infecties, bloedingen van neus en tandvlees, blauwe plekken zonder dat men zich heeft gestoten en dorst, vaak moeten urineren en verstopping door veel calcium in het bloed.

Kamerritmestoornis

(Cardiologie)

Snel hartritme dat ontstaat in de hartkamers.

Kanker

(Interne geneeskunde, Oncologie, Heelkunde)

Kanker is een verzamelnaam voor een aantal verschillende ziekten. Verschillende vormen van kanker hebben veelal verschillende oorzaken. De gemeenschappelijke factor is de ongeremde vermenigvuldiging van lichaamscellen. Kanker van borst, long, darmen en prostaat komt in Nederland het meest voor. De helft van alle nieuwe kankerpatiënten in Nederland lijdt aan een van deze aandoeningen. Andere veelvoorkomende vormen zijn huid-, blaas- en lymfklierkanker, kanker in het hoofd-halsgebied, maagkanker en alvleesklierkanker.

Kanker aan de vulva en vagina

(Gynaecologie)

Kwaadaardige gezwellen aan de vulva en de vagina.

Kaposi-sarcoom

(Dermatologie)

Huidkanker, gekenmerkt door bruinroze verdikkingen; meestal in samenhang met aids.

Patiënten met AIDS/HIV worden doorverwezen naar het UMC st. Radboud

Keelkanker

(KNO)

Kwaadaardige afwijking in onder andere de neus-keelholte, de verbinding tussen neus en keel. Kanker van de neus-keelholte kan in het begin vrijwel symptoomloos zijn en kan onopgemerkt blijven tot hij zich naar een lymfklier verspreidt, wat een pijnloze zwelling in de hals veroorzaakt. Tot de vroege symptomen behoren: herhaaldelijke bloedneuzen, verstopte of lopende neus, meestal in één neusgat, herhaalde infectie en ontsteking van de bijholten (zie Sinusitis), zwelling en pijn in het gezicht, oorpijn en gehoorverlies en verlies van reukvermogen.

Keelpijn

(KNO)

Keelpijn is het pijnlijke gevoel in de keel dat kan worden veroorzaakt door verkeerd stemgebruik (bijvoorbeeld overdadig schreeuwen), een infectie zoals keelontsteking, of een plaatselijke beschadiging van de keel. De keelpijn manifesteert zich doorgaans met pijn bij het slikken en een droog en pijnlijk gevoel in de keel.

Knobbels in de borst

(Heelkunde)

Verdikkingen of zwellingen die in het borstweefsel voelbaar zijn.

Knokkelkoorts (dengue)

(Interne geneeskunde)

Knokkelkoorts is een infectieziekte die in grote delen van Afrika, Azië, Midden- en Zuid-Amerika en op de Caribische eilanden voorkomt. Het aantal gevallen van knokkelkoorts neemt de laatste jaren toe. Knokkelkoorts ontstaat nadat iemand is gestoken door een mug die het denguevirus bij zich draagt. Na besmetting met het virus kan het twee tot veertien dagen duren voordat u ziek wordt. U krijgt plotseling koorts met koude rillingen, vaak met heftige hoofdpijn en pijn achter de ogen. Uw hele lichaam kan pijn doen: spieren, botten en gewrichten, vooral onder in uw rug. U krijgt huiduitslag op uw borst (romp), armen, benen en gezicht. Na een paar dagen kunt u misselijk worden en overgeven. Ook hoesten, keelpijn en smaakverandering komen voor. Nadat u wat hersteld bent, kan er een tweede koortsperiode optreden, ook weer met huiduitslag.

Kransslagadervernauwingen

(Cardiologie)

Kransslagadervernauwing, in de volkmond ook wel aderverkalking genoemd, is een sluipend proces waarbij cholesterolophopingen (plaques) ontstaan onder de binnenbekleding van de kransslagaders rond het hart. Hierdoor ontstaan vernauwingen in de bloedvaten wat de bloedstroom belemmert. Het hartspierweefsel wat van deze bloedstroom afhankelijk is krijgt minder zuurstofrijk bloed. Kransslagadervernauwing is een ziekte die sterk afhankelijk is van risicofactoren zoals roken, te veel cholesterol in het bloed, hoge bloeddruk en overgewicht.
Het merendeel van de patiënten met een hartaandoening komt daarom in aanmerking voor hartrevalidatie waarin veel aandacht is voor risicofactoren en leefstijl.

Kromstand penis (Peyronie, ziekte van)

(Urologie)

Een afwijking aan de vorm van de penis, waardoor die wanneer hij stijf is, in een hoek afbuigt. De symptomen van de ziekte van Peyronie manifesteren zich geleidelijk en kunnen onder andere zijn: kromming van de penis naar één kant tijdens een erectie, pijn in de penis tijdens een erectie en een verdikt gedeelte in de penis dat meestal, als de penis slap is, aanvoelt als een vaste knobbel.

Kuitkrampen

(Sportgeneeskunde)

Krampen zijn pijnlijke, onvrijwillige samentrekkingen van de spier. Er zijn meerdere oorzaken van kuitkrampen. De klachten kunnen een uiting zijn van een te grote belasting en rek van de kuitspieren, bijvoorbeeld door heuveltraining en sprinten. Daarnaast vraagt een harde ondergrond tijdens het hardlopen een extra demping door de kuitspieren. Ook is het zo dat bij warme weersomstandigheden, waarbij er door veel zweten en onvoldoende drinken een vochttekort in het lichaam kan ontstaan, de kans op kramp toeneemt. Een verstoring in de mineraalhuishouding, waarbij ook een magnesiumtekort een rol speelt, kan tot kramp leiden.


De gastvrouw helpt graag
De gastvrouw helpt graag
NVZ Kwaliteitsvenster
NVZ Kwaliteitsvenster
Stuur een e-kaartje
Stuur een e-kaartje
Koop een bloemetje
Koop een bloemetje
Bezoek ons restaurant
Bezoek ons restaurant
Een Santeon ziekenhuis