Navigatie:

U bent hier:Aandoeningen

Haarnetcyste

(Chirurgie/Heelkunde)

Holte, vaak haren bevattend, boven aan de bilnaad. Een sinus pilonidalis is een kleine, afgesloten holte onder de huid in de bilnaad. De aandoening komt vooral voor bij mannen met veel lichaamsbeharing. De haren groeien op deze plaats naar binnen, waardoor de holte geïnfecteerd kan raken en een pijnlijk abces of fistel ontstaat. Vindt men in de bilspleet één of meer putjes, dan wijst dit meestal op een sinus pilonidalis. Als een putje ontbreekt en de pijn nabij de anus wordt aangegeven, kan ook sprake zijn van een perianaal abces.

Hallux valgus

(Orthopedie)

Ontstoken, verdikt zacht weefsel en botuitgroei aan de basis van de grote teen. Een bunion is een harde knobbel (exostose) aan de basis van de grote teen. Vaak raakt deze ontstoken en wordt pijnlijk, waardoor het lopen moeilijker gaat.

Halsslagadervernauwing

(Chirurgie/heelkunde)

Een vernauwing in de halsslagader is het gevolg van slagaderverkalking (atherosclerose). Atherosclerose is een verzamelnaam voor allerlei processen in de slagaderwand (arteriewand) waardoor deze wand tenslotte verkalkt en verhardt (=sclerose). Hoewel niet precies bekend is waarom atherosclerose ontstaat, is het wel duidelijk dat roken en het hebben van hoge bloeddruk, suikerziekte, overgewicht of een te hoog cholesterolgehalte hierbij een belangrijke rol spelen. Behalve een vernauwing of een afsluiting van de slagader kan atherosclerose ook een ‘embolie’ veroorzaken. Er breekt dan een propje van de verkalkte plaque af, dat verder stroomafwaarts in de hersenen het bloedvat geheel kan afsluiten. Het zijn juist deze propjes die het grootste risico opleveren voor een beroerte.

Haperende vinger (trigger)

(Chirurgie/heelkunde, Plastische chirurgie)

Een haperende vinger is het gevolg van een ontstekingsreactie van de buigpees en/of de peesschede (de koker waar de pees doorheen glijdt) van een vinger. Door de ontsteking ontstaat er een verdikking in de pees, waardoor deze niet meer soepel door de peesschede glijdt. De verdikking ontstaat meestal tussen het 1e gewricht van de vinger en de handpalm aan de binnenzijde van de hand. Op een gegeven moment kan de pees zelfs vastlopen, waarbij de vinger moet worden geholpen zich te strekken (triggerfinger). De oorzaak is meestal niet duidelijk. Soms is er een overbelasting geweest. Het is een onschuldige maar lastige afwijking.

Hartfalen

(Cardiologie)

Hartfalen is een verzamelnaam voor ziektebeelden met als belangrijkste overeenkomst dat het hart tekortschiet in het rondpompen van het bloed. Symptomen zijn vermoeidheid, kortademigheid en vochtophoping in de longen, buik benen of enkels.

Hartinfarct

(Cardiologie)

Myocardinfarct; verminderde bloedtoevoer naar de hartspier, vanwege een afgesloten kransslagader, ook vaak hartaanval genoemd. De volgende klachten van een hartinfarct komen meestal plotseling op: hevige, zware, drukkende pijn midden op de borst, mogelijk met uitstraling naar kaken en armen, vooral de linkerarm. Wit wegtrekken en zweten, kortademigheid, misselijkheid en soms braken, angst, soms doodsangst en rusteloosheid.

Hartritmestoornissen

(Cardiologie)

Hartslagen die buiten het normale ritmische patroon vallen.

Hartspierziekte

(Cardiologie)

Hartspierziekte of cardiomyopathie is een verzamelnaam voor ziekten van de hartspier. Bij hartspierziekte kunnen spiercellen van het hart niet goed samentrekken en ontspannen. Klachten en beperkingen kunnen de ene periode ernstiger zijn dan de andere.

Helicobacter pylori

(Maag-darm-leverziekten)

In het slijmvlies van de maag zit vaak een bacterie, de Helicobacter pylori. Deze bacterie kan een ontsteking van het maagslijmvlies veroorzaken. De Helicobacter speelt ook een belangrijke rol bij het ontstaan van een zweer in de maag of in de twaalfvingerige darm. Niet iedereen die de Helicobacter in zijn maag heeft, krijgt klachten. Maar als er een ontsteking van het maagslijmvlies of een maagzweer ontstaat, dan kunt u last krijgen van pijn in de bovenbuik, misselijkheid en een opgeblazen gevoel.

Helicobacter pylori-infectie

(Maag-darm-leverziekten)

Een veelvoorkomende bacteriële infectie die leidt tot een ontsteking van de maag en een zweer in maag of twaalfvingerige darm tot gevolg kan hebben.

Hemochromatose

(Interne geneeskunde)

Een erfelijke aandoening die de stofwisseling beïnvloedt, waarbij ijzer wordt afgezet in lichaamsweefsels die daardoor beschadigd raken. De symptomen ontwikkelen zich geleidelijk en verschijnen gewoonlijk pas boven de veertig jaar. De eerste symptomen zijn: zwak voelen en gebrek aan energie, buikpijn. Bij mannen: slinken van de testikels. Verlies van belangstelling voor seks, pijn of stijf gevoel in de gewrichten, vooral in de handen en bruin worden van de huid.

Hemofilie

(Interne geneeskunde)

Erfelijke ziekten die tot ontbreken van stollingsfactoren leiden, waardoor de patiënt overmatig kan bloeden. Deze kunnen nogal variëren. Ze komen meestal tijdens de kindertijd op: snel blauwe plekken krijgen, ook na licht stoten. Plotseling pijnlijk zwellen van de spieren en gewrichten door interne bloedingen. Aanhoudend bloeden na een verwonding of een kleine operatie en bloed in de urine.

Hemolytische anemie

(Interne geneeskunde)

Een vorm van anemie veroorzaakt door overmatige afbraak van rode bloedlichaampjes. Algemene symptomen van anemie zijn: vermoeidheid en een gevoel van slapte, bleke huid en kortademigheid bij lichte inspanning. Daarnaast zijn er de symptomen van de hemolyse: geel worden van huid en oogwit (zie Geelzucht) en zwelling van het onderlichaam door vergroting van de milt, die de vele beschadigde rode bloedlichaampjes uit het bloed filtert.

Hemorroïden (Aambeien)

(Heelkunde)

Aambeien zijn uitstulpingen van het slijmvlies aan de binnenkant van de darm, vlak voor de anus (poepgaatje). Ze kunnen jeuken, een branderig gevoel geven of pijn doen. Aambeien zorgen soms voor verlies van een beetje bloed, slijm of ontlasting. Soms zakken ze met de ontlasting naar buiten; dat geeft een vervelend, drukkend gevoel.

Hepatitis

(Maag-darm-leverziekten)

Plotselinge, kortdurende leverontsteking met verschillende oorzaken.

Hernia van de borstwervelkolom/thoracaal

(Neurochirurgie)

Indien er degeneratie van de tussenwervelschijf optreedt, kan deze gaan uitpuilen. Soms ontstaat zelfs een scheur in de vezelring van de schijf, waardoorheen dan stukjes van de weke kern naar buiten kunnen worden geperst, meestal bij de plaats waar de zenuwwortel het wervelkanaal verlaat. Symptomen zijn pijn midden onder de schouderbladen, soms met uitstraling langs een rib. Vaak treedt er ook een vermindering van het gevoel op links of rechts op de borstkas (in het verzorgingsgebied van de beknelde zenuw).

Hernia van de rug

(Orthopedie, Neurochirurgie)

De wervelkolom bestaat uit wervels en tussenwervelschijven, bijeengehouden door banden, spieren en pezen. Door onbekende oorzaak kan een uitstulping van een tussenwervelschijf ontstaan. Dit noemen we een hernia. Meestal zit de hernia onder in de rug. De hernia kan op een zenuwbaan drukken en deze prikkelen of irriteren. Een hernia kan pijn in een been geven die doortrekt tot in het onderbeen, soms tot in de voet. Meestal is er ook lagerugpijn. De pijn in het been is scherp. Bepaalde houdingen of bewegingen, maar ook hoesten, niezen of persen, kunnen de uitstralende pijn oproepen of versterken. Soms is er krachtverlies in het been of een gevoel alsof het been slaapt.

Herpes genitalis

(Gynaecologie)

Herpes genitalis is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) die wordt veroorzaakt door een virus. Hierbij ontstaan blaasjes op de huid en slijmvliezen van de penis, de vagina en de anus. Het virus blijft altijd in uw lichaam aanwezig en u kunt anderen mogelijk besmetten. De meeste mensen merken niets als ze het virus oplopen. Als ze wel klachten krijgen is dat meestal binnen een week na de infectie. Sommigen voelen zich ziek met koorts en spierpijn. Mannen en vrouwen kunnen last krijgen van pijn en een branderig gevoel bij plassen, vrouwen ook van jeuk en afscheiding uit de vagina en opgezette klieren in de liezen. Op de huid en slijmvliezen ontstaan blaasjes gevuld met helder vocht: Bij de vrouw op de schaamlippen, de vagina, de baarmoedermond, en in of rond de anus; bij de man aan de buitenkant van de penis en in of rond de anus. De blaasjes zijn vaak heel pijnlijk. Ze gaan open en genezen binnen een tot vier weken zonder littekens.

Resultaten 1 t/m 20 van 54


De gastvrouw helpt graag
De gastvrouw helpt graag
NVZ Kwaliteitsvenster
NVZ Kwaliteitsvenster
Stuur een e-kaartje
Stuur een e-kaartje
Koop een bloemetje
Koop een bloemetje
Bezoek ons restaurant
Bezoek ons restaurant
Een Santeon ziekenhuis