Navigatie:

U bent hier:Aandoeningen

Candida

(Gynaecologie)

In de vagina leven bacteriën en schimmels. Dat is heel normaal. Tussen de verschillende soorten bacteriën en schimmels bestaat een natuurlijk evenwicht. Soms raakt dit evenwicht verstoord. Bepaalde schimmels kunnen dan gaan overheersen. Er ontstaat een schimmelinfectie, ook wel een candida-infectie genoemd. U kunt last krijgen van jeuk en witte, soms wat brokkelige niet-ruikende vaginale afscheiding. Het slijmvlies van de vagina kan rood, gezwollen en pijnlijk zijn. Plassen of vrijen kan hierdoor pijn doen of een branderig gevoel veroorzaken.

Cardiomyopathie

(Cardiologie)

Cardiomyopathie is een verzamelnaam voor ziekten van de hartspier. Bij deze ziekte kunnen de spiercellen van het hart niet goed samentrekken en ontspannen waardoor het hart niet goed kan pompen. Klachten en beperkingen kunnen de ene periode ernstiger zijn dan de andere.

Carpale tunnel syndroom

(Chirurgie/heelkunde, Plastische chirurgie, Neurologie)

Tinteling en pijn in de hand en onderarm door druk op een zenuw ter hoogte van de pols. De klachten doen zich vooral voor in duim, wijs- en middelvinger, binnenzijde van de ringvinger en de handpalm. Het zijn: brandend en tintelend gevoel in hand en vingers en pijn in hand, pols en onderarm.

Cataract

(Oogheelkunde)

Vertroebeling van de ooglens, met als gevolg slechtziendheid. Staar ontwikkelt zich meestal in de loop van maanden of jaren, doet geen pijn en veroorzaakt alleen visuele symptomen: troebel of vertekend zien, stervormige lichtverspreiding door felle lichtbronnen, vooral ’s nachts, kleurveranderingen: voorwerpen lijken roodachtig of gelig en tijdelijke verbetering van het gezichtsvermogen bij mensen die verziend zijn. Ernstige staar kan tot gevolg hebben dat de pupil grijs lijkt.

Caverneus hemangioom

(Neurochirurgie)

Een caverneus hemangioom is in feite een kluwen van abnormale vaatjes, soms met verkalkingen erin en bindweefsel, waaruit lekkage van bloed kan optreden via de abnormale dunne vaatwand. Daardoor kunnen ze geleidelijk aan groter worden en uiteindelijk een aanzienlijke omvang aannemen. Vaak treden ongemerkt kleinere, maar soms ook levensbedreigende grote, bloedingen op vanuit deze cavernomen.

Cervicale en lumbale spondylose

(Orthopedie)

Degeneratie van botten en kraakbeen in de nek waarbij pijn en stijfheid kunnen ontstaan. Veel mensen hebben geen klachten of zullen alleen lichte verschijnselen ervaren. Als de klachten wel optreden, kunnen ze het volgende inhouden:beperkte en pijnlijke beweeglijkheid van de hals, pijn in het achterhoofd. Zeurende pijn of pijnscheuten van de schouders naar de handen en gevoelloosheid, tintelingen en spierzwakte in handen en armen.

Chalazion

(Oogheelkunde)

Een (pijnloze)zwelling in het ooglid.

Chlamydia

(Urologie, Gynaecologie)

Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening (soa). In Nederland is het de meest voorkomende soa, met name onder jonge mensen. Vooral vrouwen merken vaak niet dat ze een chlamydia-infectie hebben opgelopen, omdat dit bij hen meestal geen klachten geeft. U kunt dus chlamydia hebben zonder dat u dit weet, en dit ook ongemerkt aan anderen doorgegeven. Bij vrouwen kan dit ernstige gevolgen hebben: Zij kunnen er onvruchtbaar van worden (duizend vrouwen per jaar in Nederland).

Cholecystitis (Galblaasontsteking)

(Heelkunde)

Ontsteking in de galblaas, gewoonlijk ten gevolge van galstenen die de afvoer van gal blokkeren. De ernst van de symptomen van galblaasontsteking varieert. Gewoonlijk ontwikkelen ze zich in enkele uren en kunnen zijn: constante pijn rechts in de buik, net onder de ribben, pijn in de rechterschouder, misselijkheid en overgeven en koorts en rillingen.

Chondromalacie en chondropathie van de knieschijf

(Orthopedie)

Pijn aan de voorkant van de knie ten gevolge van een afwijking van het kraakbeen aan de achterkant van de knieschijf. In het algemeen zijn de klachten: pijn op of rond de knieschijf, die verergert bij lang zitten met gebogen knieën, hurken, knielen, traplopen of fietsen (met tegenwind) en afneemt bij rust en strekken van de knie. Crepiteren: een krakend geluid bij bewegen van de knie. Chondromalacie treedt meestal eenzijdig op, hoewel ook de andere knie kan worden getroffen.

Chorea van Huntington

Erfelijke hersenaandoening die persoonlijkheidsveranderingen, ongewilde bewegingen en voortschrijdende dementie veroorzaakt. De symptomen ontwikkelen zich geleidelijk over maanden of jaren. In het begin zijn het de volgende: ongewilde bewegingen van het gelaat, de armen en de romp, onhandigheid en stemmingswisselingen en uitbarstingen van agressief, asociaal gedrag.

Patiënten met de Chorea van Huntington worden doorverwezen naar het UMC St. Radboud

Chronisch compartimentsyndroom

(Sportgeneeskunde)

Bij een grote inspanning kunnen spieren in een compartiment als gevolg van enige zwelling te strak in hun kapsel komen te zitten. Daardoor kunnen er problemen ontstaan met de doorbloeding en de zenuwvoorziening. Het is een klacht die vaak geleidelijk ontstaat, maar voor veel ongemak zorgt.  Bij ongevallen kan er een bloeding ontstaan in één van de compartimenten. Hierdoor wordt de druk in de spier zo hoog dat er geen bloed meer de spier in kan. Dit is een acute situatie, waarbij ook direct operatief ingegrepen moet worden om blijvende schade zoals zenuwschade en afwijkende stand van de voet en spierschade te voorkomen. Bij een chronisch compartimentsyndroom betreft het een pijn aan de voorzijde van het onderbeen, meestal aan de buitenzijde, die vaak ontstaat na enige tijd sporten, of intensiever gaan sporten. De pijn kan in verschillende gradaties aanwezig zijn; van lichte klachten tot dusdanig ernstig dat u niet meer door kan sporten. Zodra u stopt met sporten, zal de pijn (redelijk) snel verdwijnen. Echter, na het hervatten treedt de pijn snel weer op. Naast de pijnklachten kan het zijn dat u tintelingen voelt, of een doof gevoel in de voet. Soms is het zelfs moeilijker om de voet op te tillen.

Chronisch hoesten

(Longziekten)

Van chronisch hoesten is sprake als de hoest langer dan 3 tot 6 weken aanhoudt. Het kan een uiting zijn van ernstige longaandoeningen zoals astma, ontstekingen van de voorhoofdsholtes, longkanker, COPD en longfibrose. Ook bepaalde medicijnen en maagzuur in de slokdarm kunnen chronisch hoesten veroorzaken.

Chronisch vermoeidheidsyndroom/ME

Myalgische encefalomyelitis (ME); voortdurende vermoeidheid en een reeks andere symptomen, die ten minste zes maanden aanhouden.

Patiënten met het Chronisch vermoeidheidsyndroom/ME worden doorverwezen naar het UMC St. Radboud

Chronische buikpijn

(Gynaecologie)

Chronische buikpijn is pijn onder in de buik die langer dan drie maanden aanhoudt en voortdurend, soms in wisselende mate, aanwezig is. Dit is dus iets anders dan pijn die alleen optreedt net voor en tijdens een menstruatie (dysmenorroe)  of pijn die alleen optreedt tijdens geslachtsgemeenschap bij het doorstoten van de penis

Chronische maagklachten

(Maag-darm-leverziekten)

Maagklachten zijn chronisch als u er al lang last van heeft (meer dan drie maanden) of als de klachten telkens weer terugkomen. Chronische maagklachten kunnen zich op verschillende manieren uiten. U kunt last hebben van opboeren, brandend maagzuur of pijn achter het borstbeen. Dit noemen we 'refluxklachten'. Deze klachten treden vooral op na het eten en als u zich bukt of gaat liggen. U kunt ook last hebben van pijn in de bovenbuik die 's nachts erger wordt en vermindert na het eten. Andere verschijnselen zijn: misselijkheid of een opgeblazen gevoel.

Chronische obstipatie bij kinderen

(Kindergeneeskunde)

De ontlasting wordt in de dikke darm ingedikt totdat uw kind aandrang voelt om te poepen. Bij obstipatie (verstopping) blijft de ontlasting te lang in de dikke darm. De poep hoopt zich op en wordt hard en droog. De ontlasting komt minder vaak en wordt hard en pijnlijk. In de dikke darm kan zich een grote hoeveelheid ontlasting ophopen. Soms zorgt al die opgehoopte ontlasting ervoor dat uw kind ongewild wat ontlasting verliest. Dan ontstaan er bruine vegen in het ondergoed ('remsporen'). Uw kind kan last krijgen van darmkrampen, waarbij het de poep niet meer kan ophouden. Het komt ook voor dat er dunne ontlasting langs de harde ontlasting loopt. Naast buikpijn kan verstopping ook plasproblemen geven. Soms zijn er kloofjes aan de binnenkant van de anus, waardoor het poepen vooral bij harde ontlasting pijn doet.

Resultaten 1 t/m 20 van 40


De gastvrouw helpt graag
De gastvrouw helpt graag
NVZ Kwaliteitsvenster
NVZ Kwaliteitsvenster
Stuur een e-kaartje
Stuur een e-kaartje
Koop een bloemetje
Koop een bloemetje
Bezoek ons restaurant
Bezoek ons restaurant
Een Santeon ziekenhuis