Navigatie:

U bent hier:Aandoeningen

Aambeien

(Chirurgie/heelkunde)

Aambeien zijn uitstulpingen van het slijmvlies aan de binnenkant van de darm, vlak voor de anus (poepgaatje). Ze kunnen jeuken, een branderig gevoel geven of pijn doen. Aambeien zorgen soms voor verlies van een beetje bloed, slijm of ontlasting. Soms zakken ze met de ontlasting naar buiten; dat geeft een vervelend, drukkend gevoel.

Aandrangincontinentie

(Urologie, Gynaecologie)

Incontinentie voor urine wil zeggen dat u uw plas niet goed kunt ophouden.U voelt plotseling aandrang om te plassen en u kunt dit dan niet tegenhouden tot u bij het toilet bent. Dit wordt aandrangs- of urge-incontinentie genoemd. Sommige mensen hebben ook last van inspannings- of stressincontinentie.

Aangezichtspijn

(Pijnkliniek, KNO)

Ernstige pijn aan één kant van het gezicht door druk, ontsteking of een andere aandoening van de wortel van de gevoelszenuw van het gelaat (de nervus trigeminus of drielingzenuw).

Aangezichtsverlamming

(KNO)

Verslapping of verlamming van de aangezichtsspieren aan één kant van het gezicht door beschadiging van de gelijkzijdige aangezichtszenuw (nervus facialis).

Achillespeesontsteking

(Sportgeneeskunde)

Achillespeesontsteking oftewel tendinopathie, is een aandoening van de (achilles)pees waar een ontsteking, irritatie of beschadiging van de pees aan ten grondslag ligt. Een achillespeesontsteking komt meestal door langdurige overbelasting en kenmerkt zich door pijn, meestal midden van de achillespees, die geleidelijk en sluipend ontstaan is. Aanvankelijk is er alleen pijn tijdens het sporten, later ook na het sporten, en nog weer later kan de pijn ook in rust aanwezig blijven. Daarnaast kunt u ook last hebben van ochtendstijfheid, startproblemen en is er soms ook een lichte zwelling van de achillespees zichtbaar. De oorzaak van achillespeesklachten zijn zeer divers. Er is vaak een combinatie van zogenaamde interne en externe risicofactoren. Denk bij interne risicofactoren aan leeftijd (de pezen worden minder sterk bij het ouder worden), slechtere doorbloeding van de achillespees, beenlengteverschil, voetafwijking, overgewicht en geslacht (mannen hebben een grotere kans op het krijgen van achillespeesklachten). Bij externe risicofactoren wordt gedacht aan de omgevingsfactoren, zoals de ondergrond, weersomstandigheden, training en sportuitrusting.

Achillespeesscheur

(Sportgeneeskunde)

Een acute scheur (ruptuur) van de achillespees komt vooral voor bij atleten tussen de 30 en 40 jaar, en 10 keer vaker bij mannen dan bij vrouwen. Symptomen na het optreden van een scheur zijn een verminderde functie van de voet, moeite om de voet te heffen, en alhoewel lopen vaak mogelijk is doordat andere spieren hierbij ondersteunen, is het niet mogelijk om op de tenen te staan. Bij onderzoek is vaak een zogenaamde delle zichtbaar, een onderbreking in het verloop van de pees, en er is een duidelijke afname van de functie van de voet.

Acne

(Dermatologie)

Jeugdpuistjes worden ook wel 'acne' genoemd. Bijna iedereen heeft wel eens jeugdpuistjes gehad. Meestal krijgen mensen de puistjes tussen hun vijftiende en vijfentwintigste jaar, maar ze komen ook daarna nog voor. Sommige mensen hebben er meer of langer last van dan anderen.

Actinische keratose

(Dermatologie)

Rozerode, schilferige, ruwe plek op de huid, veroorzaakt door langdurige blootstelling aan zonlicht.

Acuut reuma

(Interne geneeskunde)

Ontsteking van hart, gewrichten en huid door een bacteriële infectie. Acuut reuma ontwikkelt zich één tot vier weken nadat de keelpijn is verdwenen. De belangrijkste klachten zijn: hoge koorts, belangrijke gewrichten zoals knieën, ellebogen en enkels doen pijn en zwellen op en karakteristieke vlekkerige roze uitslag op romp en ledematen.

Addison, ziekte van

(Interne geneeskunde)

Te weinig corticosteroïde hormonen in het bloed waardoor de stofwisseling verandert. e symptomen ontwikkelen zich langzaam, maar worden binnen enkele weken of maanden steeds duidelijker: een vaag gevoel van ziek zijn, vermoeidheid en zwakte, geleidelijk eetlustverlies, gewichtsverlies en huidverkleuring die op bruin worden door de zon lijkt, vooral in de lijnen van de handpalm en op de knokkels, ellebogen en knieën.

Ademhalingsinsufficiëntie

(Longziekten)

Abnormaal laag zuurstofgehalte van het bloed als gevolg van longbeschadiging. De symptomen ontstaan door het lage zuurstofgehalte en kunnen de volgende zijn: benauwdheid, blauwe tint van lippen en tong (cyanose), angstgevoelens, verwarring en zweten.

ADHD

Attention deficit hyperactivity disorder: een gedragsstoornis waarbij het kind voortdurend veel te actief is en/of zich moeilijk kan concentreren. De symptomen van ADHD beginnen al vroeg, meestal als het kind drie tot zeven jaar oud is. Deze kunnen zijn: geen taak kunnen afmaken, korte aandachtsspanne en niet in staat zich in de klas te concentreren. Moeite met het opvolgen van instructies, de neiging te veel te praten en anderen voortdurend te onderbreken, moeilijk (op de beurt) kunnen wachten. Niet in staat rustig alleen te spelen en lichamelijk impulsief zijn.

Patiënten met ADHD worden doorverwezen naar het UMC St. Radboud.

Afasie

(Logopedie)

<var class="highlight1"></var>Afasie is een taalstoornis. Sommige mensen met afasie begrijpen niet wat andere mensen zeggen. Anderen begrijpen wel alles, maar kunnen zelf weinig of niets zeggen. Of ze praten in onbegrijpelijke wartaal. Ze hebben vaak ook moeite met lezen en schrijven, met gebaren en met symbolische taal (zoals op verkeersborden). Tekeningen en foto's begrijpen ze wel goed. Er zijn ook lichtere vormen van afasie. Mensen vergeten dan vooral veel woorden en hebben moeite met praten. Sommige mensen met afasie merken niet dat er iets mis met ze is. Ze praten bijvoorbeeld onbegrijpelijk, maar horen dat zelf niet. Het is voor hen erg frustrerend dat andere mensen hen niet begrijpen.

Afhangend ooglid

(Oogheelkunde)

Abnormaal hangen van een of beide bovenste oogleden.

AIDS/HIV

Seropositiviteit; chronische infectie die, als behandeling uitblijft, de immuniteit aantast en andere infecties mogelijk maakt. e eerste klachten doen zich meestal binnen zes weken na de besmetting met hiv voor. Sommige mensen krijgen griepachtige verschijnselen met een of meer van de volgende symptomen: opgezette lymfklieren, koorts, vermoeidheid, huiduitslag, spierpijn en/of keelpijn. Na een paar weken zijn deze symptomen verdwenen en voelt de patiënt zich volkomen gezond. Sommige mensen krijgen echter de volgende verschijnselen: aanhoudend opgezette lymfklieren, infecties van de mond, zoals spruw (zie Candidiasis), ontstoken tandvlees (zie Gingivitis). Ernstige, aanhoudende herpesinfecties zoals herpes aan de lippen (zie Koortslip) of de geslachtsorganen (zie Herpes genitalis, Trichomoniasis), uitgebreide genitale wratten, jeukende, schilferige huid (zie Seborroïsch eczeem) en gewichtsverlies.

Patiënten met AIDS/HIV worden doorverwezen naar het UMC St.Radboud.

Allergische ontsteking van de longblaasjes (allergische alveolitis)

(Longziekten)

Allergische reactie op geïnhaleerd stof of chemicaliën, die hoesten en koorts veroorzaakt. De symptomen van een acute aanval lijken op die van griep. Ze ontstaan meestal binnen vier tot acht uur na de eerste blootstelling en omvatten: koorts en rillingen, hoesten en piepende ademhaling en een beklemd gevoel op de borst en soms kortademigheid.

Alvleesklierkanker

(Maag-darm-leverziekten, Interne geneeskunde)

Een kwaadaardige tumor in de alvleesklier die in het beginstadium zonder symptomen kan verlopen. De symptomen ontwikkelen zich meestal langzaam over een periode van enkele maanden en kunnen zijn: pijn in de bovenbuik met uitstraling naar de rug, gewichtsverlies en verminderde eetlust.

Resultaten 1 t/m 20 van 43


De gastvrouw helpt graag
De gastvrouw helpt graag
NVZ Kwaliteitsvenster
NVZ Kwaliteitsvenster
Stuur een e-kaartje
Stuur een e-kaartje
Koop een bloemetje
Koop een bloemetje
Bezoek ons restaurant
Bezoek ons restaurant
Een Santeon ziekenhuis