Zaadonderzoek

Om de vruchtbaarheid van een man te onderzoeken, kijkt de arts of zijn zaad goed is.

Dit wordt ook wel een spermaonderzoek genoemd.

Hoe verloopt een zaadonderzoek?

Voor het onderzoek is het belangrijk dat u 2 tot 7 dagen geen zaadlozing hebt gehad. Dan is de kwaliteit van het zaad het meest geschikt voor onderzoek. Vang het sperma direct op in het potje dat u hebt gekregen op de polikliniek. Let erop dat al het sperma wordt opgevangen in het potje. Het is het beste als het sperma moet worden verkregen door middel van masturbatie, zonder gebruik van condoom. Na de zaadlozing moet u het sperma binnen 30 minuten inleveren op het laboratorium (C62). Het beste is het sperma in de broekzak of binnenzak van de jas te transporten, zodat het niet te koud of te warm wordt. Woont u ver van het ziekenhuis, dan is het misschien beter om het sperma in het ziekenhuis te produceren.

Een medewerker van het laboratorium onderzoekt het sperma. Hierbij wordt gekeken:

  • hoeveel zaadcellen u hebt
  • hoe beweeglijk de zaadcellen zijn
  • of de zaadcellen een afwijkende vorm hebben
  • of de zaadcellen samenklonteren.

Hoe krijgt u de uitslag van het zaadonderzoek?

Op de polikliniek is met u afgesproken wanneer de uitslag van het zaadonderzoek krijgt. De kwaliteit van het sperma kan minder zijn als u ziek bent geweest, koorts hebt gehad of medicijnen hebt gebruikt. Is er twijfel over de uitslag van het onderzoek dan gebeurt het spermaonderzoek nog een keer na ongeveer 2 maanden.

Waar vindt een zaadonderzoek plaats?

Een zaadonderzoek vindt plaatst in het klinisch chemisch laboratorium van CWZ.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.