Watercontrastechoscopie

Watercontrastechoschopie is een inwendig echoscopisch onderzoek. 

Tijdens het onderzoek wordt de binnenkant van de baarmoeder zichtbaar gemaakt door water in de baarmoederholte in te brengen. Een andere naam is een waterecho is SIS.

U krijgt een waterecho wanneer als het beeld van de baarmoederholte bij een gewone echo onduidelijk is.

Bijvoorbeeld bij:

  • afwijkingen in de baarmoederholte, zoals myomen of poliepen, deze veroorzaken soms afwijkend bloedverlies, zoals hevige menstruaties of tussentijds bloedverlies, of problemen bij het zwanger worden
  • bloedverlies na de overgang
  • afwijkingen van de baarmoeder als oorzaak van vruchtbaarheidsproblemen, vroeggeboorte of herhaalde miskramen.
Toon meer

Hoe verloopt een watercontrastechoscopie?

Bij een waterecho ligt u op een stoel met uw benen in beensteunen. Meestal maakt de arts eerst een vaginale echo en brengt daarna een speculum in de vagina. Na ontsmetting van de baarmoedermond wordt een dunne katheter door de baarmoederhals in de baarmoederholte gebracht. Vervolgens wordt er opnieuw een vaginale echo gemaakt. Terwijl via de katheter steriel water in de baarmoeder wordt gespoten, is op de monitor zichtbaar hoe de baarmoederholte zich met water vult.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.