Aandrangincontinentie vrouw

Wat is incontinentie?

Mensen met (urine-)incontinentie kunnen hun plas niet goed ophouden. Incontinentie is geen ziekte. Het is een symptoom van een ziekte of een beschadiging. Veel mensen met incontinentie schamen zich ervoor. Meestal is er wel iets aan te doen. Incontinentie komt heel veel voor: ongeveer de helft van de volwassen vrouwen heeft ongewild urineverlies.

Waarom naar CWZ met aandrangsincontinentie?

  • CWZ was een van de eerste ziekenhuizen met een vrouwenpoli. We hebben daardoor jarenlange ervaring in onderzoek en behandeling van vrouwen incontinentie. Volgens de Consumentenbond zijn wij ‘Koploper behandeling stressincontinentie’.
  • Het vrouwen incontinentieteam is een multidisciplinair team. Daarin werken samen: urologen, gynaecologen, bekkenbodemtherapeuten en een gespecialiseerd verpleegkundige. Wij kijken dus vanuit verschillende invalshoeken naar het probleem.
  • Binnen 2 afspraken/bezoeken aan het ziekenhuis stellen we de diagnose. Meteen na de tweede afspraak krijgt u een behandelvoorstel en leefstijladvies.
  • In dit filmpje vertelt een patiënte over haar ervaringen met het vrouwen incontinentie team.

Klachten/symptomen incontinentie

Er zijn 2 vormen van incontinentie. Deze komen apart voor, maar kunnen ook in een mengvorm voorkomen:

  • Inspanningsincontinentie of stressincontinentie: mensen met inspanningsincontinentie kunnen hun plas niet goed ophouden bij inspanning, zoals lachen, hoesten, niezen, tillen, traplopen, rennen of springen
  • Aandrangincontinentie of urge incontinentie: mensen met aandrangincontinentie voelen wel de aandrang om te plassen, maar hebben er geen controle over. Ook in rust kan de urine zomaar weglopen

U verlaat hiermee de informatiepagina's over onderzoek urodynamisch onderzoek.

U kunt bij deze aandoening de volgende onderzoeken krijgen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening de volgende behandelingen krijgen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende specialismen. Dit hangt af van uw situatie.