Urodynamisch onderzoek

Dit onderzoek stelt vast wat de oorzaak is van uw plasklachten.

Urodynamisch onderzoek is de medische naam voor een blaasfunctie-onderzoek. U krijgt een urodynamisch onderzoek als u klachten heeft die te maken kunnen hebben met ongewild urineverlies of andere plasklachten.

Hoe verloopt een urodynamisch onderzoek?

De verpleegkundige brengt dunne slangetjes in via de plasbuis en endeldarm of vagina. Via het slangetje vult zij de blaas met water. Vervolgens worden metingen gedaan van de blaasinhoud, de blaasdruk, de afsluiting van de blaas, het urineverlies en de uitstroomsnelheid van de urine. Tijdens het onderzoek vraagt de verpleegkundige aan u om aan te geven:

  • Als u de eerste aandrang voelt om te plassen.
  • Het moment dat u naar het toilet zou gaan.
  • Als u de plas niet meer kunt ophouden.

Bij het laatste punt stopt de verpleegkundige het vullen. Daarna moet u uitplassen langs het slangetje dat in uw blaas zit.

Waar vindt een urodynamisch onderzoek plaats?

Het onderzoek vindt plaats op de polikliniek urologie. Het duurt ongeveer 30 tot 45 minuten.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.