TCDuplex of TCD

Bij dit onderzoek worden de bloedvaten in het hoofd onderzocht.

U krijgt een transcraniële duplex (TCDuplex) of transcraniële doppler (TCD). Hiermee proberen wij achter de oorzaak te komen van uw klachten.

Hoe verloopt een TCDuplex of TCD?

  • Bij het onderzoek ligt u op een onderzoeksbank.
  • Op de huid wordt boven de oren/bij de slapen een gel aangebracht om het geluid het hoofd in te geleiden.
  • Er wordt gezocht naar een plaats waar het bot doorgankelijk is voor geluid. Soms is deze plaats niet te vinden; dan is dit onderzoek niet mogelijk.
  • Door een klein apparaatje - een transducer - worden geluidsgolven uitgezonden. Het geluid wordt door verschillende weefsels in het hoofd teruggekaatst. De teruggekaatste geluidsgolven worden opgevangen en tot een beeld gevormd in het geval van een TCDuplex. Dit beeld is op een beeldscherm zichtbaar.
  • Ook hoort u het versterkte geluid van het bloed dat door de slagaders stroomt.
  • Er wordt aan beide zijden van het hoofd en soms ook onder het achterhoofd gemeten.
  • Als bij u een TCD (doppler) verricht wordt, is er geen afbeelding van de bloedvaten te zien, maar ziet u grafieken van de bloeddoorstromingssnelheid.
  • Het onderzoek doet geen pijn.
  • Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Waar vindt een TCDuplex of TCD plaats?

Een TCDuplex of TCD vindt plaats op de afdeling klinische neurofysiologie.

Hoe krijgt u de uitslag van een TCDuplex of TCD?

De uitslag van het onderzoek krijgt u te horen van uw specialist bij uw eerstvolgende bezoek aan de polikliniek of bij een telefonisch consult. 

Folder

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.