Sportmedisch onderzoek en begeleiding na corona

Sportmedisch onderzoek voor mensen met restklachten COVID-19.

Mensen die COVID-19 hebben doorgemaakt en nu nog last hebben van vermoeidheid, kortademigheid bij inspanning of conditieverlies. Daarnaast kan het sportmedisch onderzoek ook helpen bij herstel in het vertrouwen in het lichaam na een doorgemaakte COVID-19 infectie. Het sportmedisch onderzoek is geschikt voor jong en oud en zowel voor sporters als niet-sporters.

Wat zijn klachten na een COVID-19 infectie?

  • Achteruitgang van de conditie en vermoeidheid zijn veelvoorkomende klachten na een doorgemaakte COVID-19 infectie. Deze vermoeidheid kan lang aanhouden. Na een normale longontsteking heeft meer dan de helft van de mensen na 3 maanden nog last van vermoeidheid of kortademigheid. Bij deze klachten is het vaak moeilijk om de juiste balans te vinden tussen belasting en belastbaarheid. Daarnaast kan angst en onzekerheid het opbouwen van de conditie belemmeren. 
  • Bij COVID-19 patiënten is er in de meeste gevallen sprake van conditieverlies door inactiviteit en ziekte zonder duidelijke beperkingen op het gebied van hart of longen. In sommige gevallen heeft de COVID-19 infectie echter wel schade aan het hart of de longen veroorzaakt. Vanwege deze problematiek na COVID-19 kan het verstandig zijn om een sportmedisch onderzoek te ondergaan. 
Toon meer

Waarom naar CWZ voor een sportmedisch onderzoek na corona?

Het onderzoek geeft een goed beeld van de huidige conditie. We geven u inzicht in uw inspanningsvermogen en de invloed hiervan op uw dagelijkse activiteiten. Door een verminderd inspanningsvermogen kunnen activiteiten of sporten die u voorheen probleemloos kon doen, nu voor veel vermoeidheid zorgen. Door hier rekening mee te houden en uw activiteiten geleidelijk op te bouwen kan de conditie en vermoeidheid weer verbeteren. Inzicht in de verminderde belastbaarheid is hierbij erg belangrijk om de cirkel te doorbreken. Met behulp van de uitslagen van de inspanningstest kunnen hartslagzones worden bepaald én trainings- en beweegadviezen op maat worden gegeven om de conditie weer op te bouwen. Dit kan zelfstandig of op indicatie onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Daarnaast geeft het onderzoek inzicht in mogelijke oorzaken van conditieverlies of kortademigheid. Hart- en longproblemen kunnen met deze testen worden aangetoond of uitgesloten (o.a. verstoorde opname van zuurstof in het bloed, verkeerd adempatroon, luchtwegobstructie, bloedpropjes in longslagaders, hartritmestoornissen of zuurstofgebrek in het hart door vernauwingen in de bloedvaten van het hart). Bij hart- of longproblemen kunnen we u doorverwijzen naar een cardioloog of longarts. In veel gevallen is er echter geen probleem van hart of longen. Met deze wetenschap kunnen mensen met meer vertrouwen in hun eigen lichaam verder gaan in hun herstelproces.

Hoe verloopt een sportmedisch onderzoek na corona?

Het sportmedisch onderzoek voor mensen die COVID-19 hebben doorgemaakt bestaat uit: 
 

  • bespreken van een medische vragenlijst en actuele klachten en symptomen.
  • lichamelijk onderzoek (hart, longen, buik en ledematen) inclusief lengte, gewicht, vetpercentage en bloeddrukmeting.
  • hartfilmpje (ECG) in rust.
  • longfunctie (spirometrie) in rust.
  • maximale inspanningstest op de fiets met ECG, bloeddrukmeting en ademgasanalyse.

Waar vindt het sportmedisch onderzoek na corona plaats?

Bij sportgeneeskunde. De sportarts is expert op het gebied van sport- en bewegingsgerelateerde klachten. U kunt er terecht met diverse blessures en voor andere inspanningsgebonden klachten. Zoals inspanningshoofdpijn, inspanningsastma, prestatieafname en hartproblemen. Samen met u wordt de kern van het probleem achterhaald en wordt een behandelplan opgesteld. De sportarts kan hierbij aanvullend onderzoek laten verrichten, bijvoorbeeld een hartfilmpje of een longfunctietest. Of hij verwijst u als het nodig is door naar een andere specialist, bijvoorbeeld een cardioloog of longarts.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.