Röntgenonderzoek van de galwegen en de alvleesklier: ERCP

Dit is een onderzoek waarbij met een kijkinstrument (endoscoop) de galwegen en/of de afvoergang van de alvleesklier worden bekeken.

 

Aan de hand van de röntgenfoto’s en gebruik van contrastvloeistof kan de specialist beoordelen of de endoscoop op de juiste plek ligt. Tijdens het onderzoek kan een stukje weefsel worden weggenomen (biopsie) voor verder onderzoek. ook kan tijdens dit onderzoek een galwegsteen worden verwijderd. Dit onderzoek gebeurt met sedatie (verdoving).Hierdoor werkt u mee met het onderzoek, maar weet u er na het onderzoek niet veel meer van.

Hoe wordt een röntgenonderzoek de galwegen en de alvleesklier?

De maag darm leverarts legt een buigzame slang (endoscoop) op de tong en vraagt aan de patiënt om te slikken. Daardoor opent zich de slokdarm en kan de arts de slang via de slokdarm en de maag in de twaalfvingerige darm schuiven. Hierbij wordt wat lucht ingeblazen waardoor de patiënt af en toe moet boeren. De patiënt kan gewoon blijven ademen.

Als de slang de uitmonding van de galwegen en de alvleesklier in de dunne darm heeft bereikt, draait de patiënt op de buik. Daarna wordt via de endoscoop een dun slangetje (katheter) ingevoerd, dat óf in de galwegen óf in de afvoergang van de alvleesklier wordt gebracht. Via de katheter wordt nu contrastvloeistof in de afvoergangen gespoten, waardoor deze op de hierna te maken röntgenfoto’s goed te zien zijn. Als de arts het nodig vindt, kan hij tijdens de endoscopie een stukje weefsel wegnemen voor verder onderzoek of een behandeling verrichten.

Een röntgenonderzoek van de galwegen en de alvleesklier met sedatie duurt ongeveer 1 uur.

Waar gebeurt een röntgenonderzoek van de galwegen en de alvleesklier?

Een röntgenonderzoek van de galwegen en de alvleesklier wordt door de maag darm leverarts en verpleegkundigen van de endoscopie afdeling uitgevoerd op de afdeling radiologie van CWZ.

U kunt bij dit onderzoek te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.