Renografie volwassenen

Een renografie is een nucleair geneeskundig onderzoek waarbij gekeken wordt naar de functie van de nieren.

Een nucleair onderzoek wil zeggen dat bij dit onderzoek een radioactieve stof wordt gebruikt. Het doel van een renografie is om vast te stellen hoe goed uw nieren werken. Een arts meet hoe snel de nieren de radioactieve stof uit het bloed filteren en transporteren naar de blaas.

Hoe wordt een renografie gedaan?

Om te beginnen krijgt u een halve liter water. Dit moet u opdrinken. Het water zorgt er voor dat de nieren harder gaan werken. Na 30 minuten plast u het uit op het toilet. Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug. Voor het onderzoek mag u uw kleding aanhouden. Onder u hangt een camera. Via een infuus krijgt u een radioactieve vloeistof in uw arm gespoten. Deze stof maakt de nieren zichtbaar op de foto’s. Soms wordt ook een plasmedicijn ingespoten om de nieren nog harder te laten werken. Vervolgens worden de foto’s gemaakt en is het onderzoek klaar.

Wanneer krijgt u een renografie?

U krijgt een renografie als uw arts vermoed dat er iets mis is met de werking van de nieren of de afvoer van urine.

Is het onderzoek gericht op kinderen? Dan zorgen we voor deskundige begeleiding en vindt het onderzoek plaats in overleg met de ouders. Zie renografie bij kinderen.

Waar gebeurt een renografie?

Voor dit onderzoek meldt u zich bij de afdeling radiologie. Vanaf daar gaat naar de afdeling nucleaire geneeskunde. Hier vindt het onderzoek plaats.

U kunt dit onderzoek krijgen bij deze aandoeningen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij dit onderzoek te maken krijgen met deze poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij dit onderzoek te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.