Pathologisch onderzoek

Bij pathologisch onderzoek wordt er gekeken naar uw cellen en weefsel.

Dit wordt gedaan om de patholoog een diagnose te kunnen laten stellen en bepaalt hoe u het beste behandeld kunt worden.

Hoe wordt pathologisch onderzoek gedaan?

Tijdens het onderzoek wordt er een klein stukje weefsel bij u weggenomen. Dit heet een biopt. Dit biopt wordt naar de patholoog gestuurd voor onderzoek. Als er een groter deel wordt weggenomen, heet dit een resect.

Wanneer krijgt u pathologisch onderzoek?

Er zijn verschillende redenen om pathologisch onderzoek te doen:

  • uw arts wil weten welke ziekte/afwijking een patiënt heeft.
  • uw arts wil na een operatie weten of een tumor helemaal weg is. Hij of zij wilt dan bijvoorbeeld weten of er uitzaaiingen in lymfklieren zijn en om wat voor een soort tumor het gaat. Al deze gegevens zullen helpen om te beslissen of en welke vervolgbehandelingen nodig zijn.
  • als er bij bevolkingsonderzoeken wordt geprobeerd om zo vroeg mogelijk een ziekte op te sporen, bijvoorbeeld bij baarmoederhalskanker en borstkanker.
  • als er na het overlijden van een patiënt de behandelaars willen weten wat het effect van hun behandelingen is geweest en wat de direct doodsoorzaak is. Bij de obductie onderzoekt de patholoog, nadat de nabestaanden hier aan de behandelend arts toestemming voor hebben gegeven, alle organen van de patiënt.

Waar gebeurt pathologisch onderzoek?

Uw arts haalt een stukje weefsel of cellen bij u weg en stuurt het daarna naar de patholoog. Waar het onderzoek plaatsvindt, hangt dus af van welke arts en polikliniek u bezoekt.