Oesofagusmanometrie

Wat is een oesofagusmanometrie?

Een oesofagusmanometrie is een onderzoek van de slokdarm waarbij de zogenaamde peristaltiek en de druk van de slokdarm kan worden gemeten. Peristaltiek is de benaming voor de knijpende beweging die de slokdarm maakt om eten en drinken vooruit te brengen. Door peristaltiek kunt u bijvoorbeeld een glas water drinken wanneer u ondersteboven hangt.

Hoe wordt een oesofagusmanometrie gemaakt?

De drukmeter wordt via de neus naar de maag geschoven. De drukmeter is niet dikker dan een paar millimeter. U krijgt slokjes water die u op bepaalde momenten moet doorslikken. De verpleegkundige zal dit aangeven. De drukmeter meet met welke kracht en snelheid de slok van boven naar beneden wordt gebracht.

Meer over een oesofagusmanometrie

Wanneer krijgt u een oesofagusmanometrie?

U krijgt een oesofagusmanometrie wanneer u last heeft van onbegrepen voedselpassageklachten, pijn op uw borst of wanneer uw arts overweegt of een slokdarmoperatie voor u zin heeft. Met een oesofagusmanometrie wordt gekeken welke behandeling het beste bij u past.

Waar gebeurt een oesofagusmanometrie?

Een oesofagusmanometrie wordt uitgevoerd op de endoscopieafdeling. U wordt vanuit de polikliniek MDL naar de endoscopieafdeling verwezen.

U kunt dit onderzoek krijgen bij deze aandoeningen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij dit onderzoek te maken krijgen met deze poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij dit onderzoek te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.