MRI-scan van het hart met Adenosine

Een Cardiac MRI is een MRI-scan van het hart. Deze foto geeft meer informatie over de conditie van uw hartspieren.

U krijgt hierbij een medicijn Adenosine. Adenosine is een medicijn dat het hart extra belast, waardoor zuurstofgebrek in het hart kan worden aangetoond.

Toon meer

MRI is een methode om zonder röntgenstralen foto’s te maken van het inwendige van de mens. Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van een sterk magnetisch veld en radiogolven. Dit zijn dezelfde soort golven die uw radio ontvangt. Met behulp van deze radiogolven en het magnetisch veld worden signalen in het lichaam opgewekt. Een antenne vangt vervolgens deze signalen op en de computer vertaalt ze in een beeld. Het is een onschadelijke en pijnloze techniek om delen van het lichaam in beeld te brengen.

Hoe wordt een MRI-scan met Adenosine gemaakt?

Tijdens het onderzoek ligt u in de smalle 'tunnel' van het MRI-apparaat. De tunnel is aan beide uiteinden open. De laborant bedient het MRI-apparaat vanuit een aangrenzende kamer en kan tegen u praten door een microfoon. U kunt de laborant 'roepen' met een belletje. Tijdens het maken van de foto's moet u heel stil blijven liggen, anders kunnen de foto's mislukken. U krijgt in dit onderzoek een contrastmiddel en het medicijn Adenosine via een infuus. Een MRI-scan van het hart duurt kan een half tot anderhalf uur duren.

Het MRI-apparaat maakt harde kloppende, ratelende en zoemende geluiden. Dat is normaal. Als u wilt kunt u oordopjes krijgen. Van het onderzoek voelt u verder niets.

U kunt bij dit onderzoek te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.