MRI-scan van het hart met adenosine

Bij deze MRI-scan van het hart krijgt de arts informatie over de conditie van uw hartspieren.

U krijgt hierbij een medicijn adenosine. Adenosine belast het hart extra, waardoor zuurstofgebrek in het hart kan worden aangetoond. Dit onderzoek wordt ook wel cardiac MRI genoemd.

MRI is een methode om zonder röntgenstralen foto’s te maken van het inwendige van de mens. Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van een sterk magnetisch veld en radiogolven. Dit zijn dezelfde soort golven die uw radio ontvangt. Met behulp van deze radiogolven en het magnetisch veld worden signalen in het lichaam opgewekt. Een antenne vangt vervolgens deze signalen op en de computer vertaalt ze in een beeld. Het is een onschadelijke en pijnloze techniek om delen van het lichaam in beeld te brengen.

Toon meer

Hoe verloopt een MRI-scan met adenosine?

Tijdens het onderzoek ligt u in de smalle 'tunnel' van het MRI-apparaat. De tunnel is aan beide uiteinden open. De laborant bedient het MRI-apparaat vanuit een aangrenzende kamer en kan tegen u praten door een microfoon. U kunt de laborant 'roepen' met een belletje. Tijdens het maken van de foto's moet u heel stil blijven liggen, anders kunnen de foto's mislukken. U krijgt in dit onderzoek een contrastmiddel en het medicijn Adenosine via een infuus. Een MRI-scan van het hart duurt kan een half tot anderhalf uur duren.

Het MRI-apparaat maakt harde kloppende, ratelende en zoemende geluiden. Dat is normaal. Als u wilt kunt u oordopjes krijgen. Van het onderzoek voelt u verder niets.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.