MR-TRUS fusie

Een MR-TRUS fusie is een onderzoek dat MRI beelden en echografisch onderzoek van de prostaat (TRUS) combineert.

De MRI afwijkingen in beeld kunnen wijzen op prostaatkanker. Door combinatie met TRUS zijn deze afwijkingen makkelijk te bereiken voor biopten. CWZ combineerde in 2013 als eerste ziekenhuis in Nederland MRI-beelden met echografisch onderzoek door middel van BiopSee.

Redenen voor een MR-TRUS fusie zijn: 

  • Er is bij u een te hoog PSA gemeten en het rectaal toucher toonde afwijkingen. Hiervoor heeft u biopten gehad, maar deze toonden geen prostaatkanker aan. Om verder te onderzoeken krijgt u een MR-TRUS fusie.
  • De arts heeft op de MRI een afwijking gezien die kan wijzen op prostaatkanker.
  • U wordt gecontroleerd vanwege een weinig agressieve vorm van prostaatkanker (active surveillance).

MR-TRUS fusie heeft een aantal voordelen. Het is zeer gericht en nauwkeurig, er is minder ongemak voor de patiënt en er is minder risico op infecties. 

Toon meer

Hoe verloopt een MR-TRUS fusie?

Als eerste krijgt u narcose of een ruggenprik. Door de combinatie van beelden (MRI en TRUS) zijn afwijkingen die kunnen wijzen op prostaatkanker heel nauwkeurig te bereiken. Vervolgens neemt de arts stukjes weefsel weg via de huid tussen de balzak en de anus om verder te onderzoeken (biopsie).

Waar vindt een MR-TRUS fusie plaats?

Een MR-TRUS fusie onderzoek vindt plaats tijdens een dagopname. U komt dan op de afdeling dagbehandeling te liggen.

Meer over MR-TRUS fusie

Lees het interview met uroloog Rik Somford.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.