Microdochectomie

Wat is een microdochectomie?

Als u last heeft van tepelvloed, of vochtafvloed uit de tepel is er een kleine kans dat u borstkanker of een voorloper ervan heeft. Om te kijken of dit zo is, kan een microdochectomie nodig zijn. Met deze beperkte operatie wordt een beetje weefsel uit uw borst gehaald voor onderzoek. Met dit onderzoek wordt duidelijk of u borstkanker heeft, een voorloper ervan of een goedaardige afwijking.

Hoe gaat een microdochectomie?

Eerst wordt u onder narcose gebracht. U bent dan volledig verdoofd. De arts maakt een kleine snee in de rand van de tepelhof. Daarna zoekt de arts de melkgang waar het vocht uit komt en verwijdert deze. Dit weefsel wordt na uw operatie microscopisch onderzocht. Uw wond na de operatie geneest doorgaans mooi.

Nevenwerkingen van de operatie kunnen littekens zijn welke doorgaans goed genezen. Indien er echter na de operatie ontsteking optreedt kan het zijn dat het litteken dient opengemaakt te worden en op verloop van enkele weken geneest.

Wanneer krijgt u een microdochectomie?

U krijgt deze operatie als u tepelvloed uit één melkgang heeft. Als de tepelvloed uit meerdere melkgangen komt, kan het zijn dat u een conusexcisie nodig heeft.

Waar gebeurt een microdochectomie?

De operatie gebeurt op de operatiekamer. De ingreep kan onder dagbehandeling wat wil zeggen dat u 's ochtends komt en 's middags na de ingreep het ziekenhuis kan verlaten.

Enkele dagen na de ingreep kan nu, bij goede genezing, alle normale werkzaamheden hervatten.

Uitslag van het verwijderde weefsel krijgt u zo'n 10-14 dagen na de operatie. Dit wordt met u besproken op de polikliniek. Afhankelijk van de uitslag kan het voorstel zijn verdere behandeling in te zetten bij voorloper van kanker of kanker zelf.