Mammografie

Mammografie is een röntgenonderzoek van de borsten.

De arts laat dit onderzoek doen om eventuele afwijkingen in uw borst op te sporen, zoals knobbeltjes. Zulke afwijkingen kunnen een teken zijn van borstkanker, maar dat hoeft niet.

Hoe verloopt een mammografie?

  • Bij een mammografie gaat u dicht tegen het röntgenapparaat staan.
  • De radiologisch laborant drukt uw borst tussen twee platen. Dit is geen fijn gevoel, sommige vrouwen vinden het zelfs pijnlijk. Het 'pletten' van de borst is echter nodig om een scherpe foto te krijgen. Het kan bovendien geen kwaad, ook niet als u een knobbeltje in uw borst hebt.
  • De laborant neemt van beide borsten 2 foto's.
  • Als aanvullend onderzoek kan zij daarna eventueel nog detailfoto's of een echo maken.

Een mammografie duurt ongeveer 20 minuten. Krijgt u aansluitend nog een echo, dan duurt het onderzoek in totaal ongeveer een half uur.

Waar vindt een mammografie plaats?

Een mammografie wordt gemaakt op de afdeling radiologie.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.