Longpunctie

Een longpunctie is een onderzoek waarbij de arts met een naald wat longweefsel wegneemt om te onderzoeken.

Door een stukje weefsel te laten onderzoeken kan de arts vaststellen of er een afwijking is.

U krijgt een een longpunctie wanneer:

  • er een afwijking in uw longweefsel te zien is
  • een ander onderzoek (zoals een bronchoscopie) heeft niet duidelijk gemaakt wat u heeft.
Toon meer

Hoe verloopt een longpunctie?

U zit of ligt op een onderzoekstafel. De arts verdooft de huid en het longvlies met een injectie. Daarna haalt de arts met een naald stukjes weefsel uit de long. Dit is even een raar gevoel, maar het doet geen pijn. U kunt ook gewoon blijven ademen. De arts gebruikt een röntgen- of echoapparaat om te zien waar precies te prikken. Soms prikt de arts een paar keer om op verschillende plekken weefsel weg te halen. Daarna haalt de arts de naald eruit en krijgt u een pleister op de plek van de punctie. Het onderzoek duurt ongeveer een half uur.

Waar vindt een longpunctie plaats?

Een longpunctie kan plaatsvinden op de behandelkamer van de longarts. Dit is het geval als de afwijking met echo of doorlichting gezien kan worden. Vaak wordt een longpunctie verricht met een CT scan door de radioloog, zodat precies gezien wordt dat het te onderzoeken weefsel op de goede plaats wordt verkregen.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.