Inspanningstest - ergometrie

Met een inspanningstest onderzoekt de longarts hoe goed u tegen lichamelijke inspanning kunt.

Kunt u daar niet goed tegen, dan kan ze met deze test zien hoe dat komt. Een andere naam voor een inspanningstest is ergometrie. 

Hoe wordt een inspanningstest gedaan?

Neem voor de test gemakkelijke kleding mee, bijvoorbeeld sportkleding. Nadat u zich hebt omgekleed begint de test. De laborant stelt alles goed in en doet een bloeddrukmanchet om uw arm. Om een hartfilmpje te maken, krijgt u strips op de borst geplakt. U ademt door een mondstuk. De uitgeademde lucht gaat door een slang naar een computer. Deze meet de opname van zuurstof en de afgifte van koolzuurgas door de longen. U krijgt een neusklem op uw neus zodat u niet door uw neus kunt ademen.

Tijdens de test gaat de fiets steeds zwaarder fietsen of de lopende band steeds sneller lopen. De laborant controleert uw bloeddruk en hartslag meerdere keren. Het is heel belangrijk dat u zich zo goed mogelijk inspant. U bepaalt zelf wanneer u echt niet meer verder kunt. Na het lopen of fietsen prikt de arts wat bloed om te testen. Het onderzoek duurt één tot twee uur. Na afloop kunt u zich opfrissen en omkleden.

Is het onderzoek gericht op kinderen, dan zorgen we voor deskundige begeleiding en vindt het onderzoek plaats in overleg met de ouders.

Soorten inspanningstesten

  • looptest
  • fietstest

Waar gebeurt een inspanningstest?

Een inspanningstest wordt gemaakt op de hartfunctieafdeling.

U kunt dit onderzoek krijgen bij deze aandoeningen. Dit hangt af van uw situatie.

C

U kunt bij dit onderzoek te maken krijgen met deze poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij dit onderzoek te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.