Flowmetrie

Een flowmetrie is een onderzoek dat de kracht van de urinestraal en de hoeveelheid uitgeplaste urine meet.

Met dit onderzoek meet de arts of u met een vlotte, krachtige straal kunt plassen. U krijgt een flowmetrie als u merkt dat u minder plast of een zwakkere straal heeft bij het plassen.

Hoe verloopt een flowmetrie?

U plast in een speciaal toilet met een trechter. In de trechter zit een meetapparaat dat de kracht van de straal meet en deze meteen registreert. Dit toilet meet ook de hoeveelheid urine per seconde. Meestal doet de verpleegkundige na de flowmetrie ook een echo van de blaas. Hiermee controleert hij of er na het plassen nog urine in de blaas achterblijft.

Waar vindt een flowmetrie plaats?

Een flowmetrie vindt plaats op de polikliniek urologie.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.