VNG Video-nystagmografie

Met een VNG wordt de reactie van de evenwichtsorganen getest door de bewegingen van de ogen te meten.

U krijgt een Video-nystagmografie (VNG). Hiermee wordt geprobeerd achter de oorzaak van uw klachten te komen. Hoe lang het onderzoek duurt is verschillend. Vaak moet u rekenen op 45 tot 75 minuten.

Hoe verloopt een VNG onderzoek?

  • Het onderzoek wordt gedaan door een speciaal hiervoor opgeleide laborant.
  • Tijdens het onderzoek zit u op een stoel.
  • Om uw oogbewegingen te kunnen meten, krijgt u een bril op of worden er elektroden (kleine metalen plaatjes) op de huid rond de ogen bevestigd. In de bril zit een camera, die de beweging van de pupil van één oog registreert.
  • Het onderzoek zelf bestaat uit een aantal verschillende onderdelen. Bij elk onderdeel wordt de beweging van het oog gemeten.
  • Een gedeelte van het onderzoek vindt plaats in het donker.
  • De laborant die het onderzoek uitvoert, bevindt zich in een ruimte naast de onderzoeksruimte. Hij of zij kan u echter voortdurend gadeslaan op een TV-monitor. Bovendien is er een intercom aanwezig.
  • Eerst zal u gevraagd worden naar een scherm te kijken, waarop een bewegend blokje of foto te zien is. Er volgt een aantal korte testjes.
  • Vervolgens wordt de kamer volledig verduisterd en wordt de stoel waar u op zit voorzichtig rondgedraaid. De snelheid neemt langzaam toe tot een bepaalde waarde; op zeker moment wordt de draaibeweging gestopt. Na het stoppen hebt u veelal de indruk, dat u draait. Geleidelijk aan verdwijnt dit gevoel.
  • De uitwendige gehoorgang wordt beoordeeld. De rugleuning van de stoel wordt omlaag gedaan, zodat u komt te liggen. Vervolgens worden beide oren afwisselend gedurende 30 seconden voorzichtig met koud en warm water gespoeld. Na het spoelen wordt iedere keer de reactie van de evenwichtsorganen getest door gedurende 2 minuten de bewegingen van uw oog te meten. Het is mogelijk, dat u draai-sensaties krijgt of misselijk wordt. Deze reactie verdwijnt meestal vrij snel.

Voorbereiding

  • Voor dit onderzoek is het erg belangrijk dat beide oren vrij zijn van oorsmeer. Maak in de week voor het VNG-onderzoek een afspraak bij uw eigen huisarts om uw oren te laten controleren en indien nodig uit te laten spuiten. Wordt dit niet gedaan dan is het niet mogelijk het onderzoek uit te voeren.
  • Wilt u geen geen oogmake-up of crèmes in het gezicht gebruiken.
  • U stopt met het gebruik van medicijnen tegen duizeligheid 2 dagen voor dit onderzoek. Als het mag stopt u ook met slaap- en kalmeringsmiddelen, tenzij uw behandelaar daar bezwaar tegen heeft. 1 Dag voor het onderzoek stopt u met het gebruik van alcohol.

Neem iemand mee

Het is mogelijk dat de draai-sensaties ook na het onderzoek nog enige tijd aanhouden. Het is aan te bevelen dat u iemand meeneemt die u veilig naar huis kan begeleiden (of de auto kan besturen).

Uitslag

De geregistreerde gegevens worden beoordeeld door de neuroloog/klinisch neurofysioloog en het resultaat wordt doorgestuurd naar uw behandelend arts. De uitslag van het onderzoek krijgt u te horen van uw specialist bij uw eerstvolgende bezoek aan de polikliniek of bij een telefonisch consult.

Waar vindt een VNG plaats?

Een VNG vindt plaats op de afdeling klinische neurofysiologie.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.