Echo(grafie) algemeen

Met een echo kan de arts uw lichaam van binnen bekijken.

Een andere naam voor een echo is echoscopie of echografie. Met een echo kan de arts zien waarom u bepaalde klachten heeft.

Er zijn verschillende soorten echo's:

  • algemene echo
  • inwendige echo (echo in de vagina of anus)
  • duplexonderzoek (een echo in combinatie met doppler-onderzoek van uw bloedvaten).
Toon meer

Hoe verloopt een echo?

Een echo gebeurt met een apparaat dat geluidsgolven uitzendt en weer opvangt. De geluidsgolven worden omgezet in beelden en zijn direct te zien op een beeldscherm. Tijdens de echo ligt u op een onderzoekstafel. De arts smeert gel op uw huid en beweegt een klein apparaatje door de gel. Het apparaatje lijkt op een microfoon. Het zendt de geluidsgolven het lichaam in.

Waar vindt een echo plaats?

Een echo wordt op allerlei verschillende afdelingen gemaakt. 

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.