ECG, Elektrocardiogram

Wat is een elektrocardiogram (ECG)?

Een elektrocardiogram (ECG) is een hartonderzoek. Een andere naam voor ECG is hartfilmpje. Met een ECG kan de arts zien of uw hart goed werkt en in goede conditie is.

Wanneer krijgt u een ECG?

Een ECG geeft informatie over het hartritme, de werking van het hart, de grootte van het hart en de hoeveelheid zuurstof die het bloed vervoert. Een ECG kan een onderdeel zijn van een algemeen onderzoek naar uw lichamelijke conditie. Dit gebeurt bijvoorbeeld voor een operatie of bij een sportkeuring. Met een ECG kan een arts ook afwijkingen aan het hart zien. U krijgt bijvoorbeeld een ECG als een arts wil weten of u een van de volgende ziekten hebt:

Meer over ECG

Hoe wordt een ECG gemaakt?

Bij een ECG krijgt u elektroden op uw huid geplakt. De elektroden vangen signalen van het hart op. Deze signalen geven ze door aan kleine metertjes, die een lijn op een strook papier trekken. Een ECG kan gemaakt worden terwijl u ontspannen op een onderzoekstafel ligt. Het is ook mogelijk dat u juist moet bewegen, bijvoorbeeld lopen of fietsen (inspanningstest).

Het onderzoek duurt een paar minuten en het doet geen pijn. Het kan zijn dat de arts langer wil kijken naar de werking van uw hart. U krijgt dan een klein kastje dat u om uw schouder kunt dragen. Dit kastje registreert de hele dag de werking van uw hart. U kunt uw normale dagelijkse dingen blijven doen.

Waar gebeurt een ECG?

Een ECG wordt gemaakt op de hartfunctieafdeling.

U kunt bij dit onderzoek te maken krijgen met deze poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij dit onderzoek te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij dit onderzoek te maken krijgen met deze verpleegafdeling. Dit hangt af van uw situatie.