Discografie

Met behulp van een discografie kan de arts een afbeelding maken van een tussenwervelschijf.

In de rug liggen wervels die het ruggenmerg beschermen. Tussen deze wervels zitten de zogenaamde tussenwervelschijven. Deze schijven zijn een soort schokbrekers voor de wervelkolom. Ook zorgen ze ervoor dat de wervelkolom flexibel kan bewegen.

Bij sommige mensen kan er iets mis gaan met deze tussenwervelschijven. Ze kunnen bijvoorbeeld beschadigen en uitpuilen, daardoor kunnen ze tegen de zenuwen in het ruggenmerg aan drukken. Zoals bij een hernia.

Wanneer krijgt u een discografie?
Als u al langer last heeft van rugpijn, kan dit komen door een afwijking in een tussenwervelschijf. Het kan ook zijn dat deze rugpijn in één of beide benen gevoeld wordt. Vaak kunnen de wervelkolom en de tussenwervelschijven met een CT-scan of MRI-scan goed worden afgebeeld. Als er dan inderdaad een afwijking wordt gevonden, wil dat nog niet zeggen dat uw rugpijn door die afwijking komt. Daarom wordt een discografie gedaan. Er worden vaak meerdere tussenwervelschijven onderzocht.

Toon meer

Hoe verloopt een discografie?

In de tussenwervelschijf wordt contrastmiddel gespoten. Zo kan er een röntgenfoto van alle tussenwervelschijven gemaakt worden. Van alle tussenwervelschijven in de ruggengraat kan een discografie gemaakt worden.

Waar vindt een discografie plaats?

Een discografie vindt plaats op de afdeling radiologie.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.