CT-scan

Een CT-scan laat een doorsnede van uw lichaam als een soort 'plakje' zien.

De radiologisch laborant maakt de CT-scan met een Computer Tomograaf (afgekort CT). Dit apparaat maakt met röntgenstralen en een computer afbeeldingen van uw organen, botten of weefsels.

CT scan met contrastmiddel

Om sommige aandoeningen met een CT-scan in beeld te brengen is een contrastmiddel nodig. U krijgt het contrastmiddel via een bloedvat in uw arm ingespoten. Het inspuiten van het contrastmiddel geeft heel even een warm gevoel. Bij CT-scans van de buik kan het zijn dat u ook een bekertje contrastvloeistof te drinken krijgt. Door het contrastmiddel is er verschil te zien tussen weefsels.

Heeft u contrastvloeistof ingespoten gekregen? Dan verdwijnt deze uit uw lichaam via de urine. Drink na het onderzoek extra veel water. Dan raakt u de contrastvloeistof sneller kwijt.

Hoe wordt een CT-scan gemaakt?

Het apparaat ziet eruit als een grote kast met daarin een ronde opening. U ligt tijdens het onderzoek op een smalle tafel. Deze tafel schuift langzaam door de opening. De laborant bedient het apparaat vanuit een aangrenzende ruimte en houdt u in de gaten via een ruit. Via een luidspreker kunt u contact hebben met haar.

Van het onderzoek voelt u niets. Een CT-scan duurt vaak 10 tot 20 minuten. Na een CT-scan mag u meestal direct naar huis. Als u contrast ingespoten heeft gekregen dan moet u nog 10 minuten in de wachtkamer blijven zitten. Als u zich daarna goed voelt, dan mag u naar huis.

Waarvoor wordt een CT-scan gebruikt?

  • CT-colografie/CT-colon (CT-scan van de dikke darm)
  • CT-scan onderzoek van de hals, buik of longen
  • CT-scan kransslagaders
  • Punctie met CT-scan
  • PET/CT-scan
  • Neusbijholten, oren of hals.

U kunt bij dit onderzoek te maken krijgen met deze poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.