CT-scan van de kransslagaders

Een CT-scan van de kransslagaders brengt de kransslagaders in beeld.

Met röntgenstralen en een computer maken we verschillende foto's van uw kransslagaders. 

Hoe verloopt een CT-scan?

Bij een CT-scan van de kransslagaders, ook wel CT-cardiac genoemd, is contrastmiddel nodig om de kransslagaders af te beelden. U krijgt het contrastmiddel in een ader in uw arm. Dit is een gewone injectie, die heel even een warm gevoel geeft. 

  • Het kan zijn dat u vóór dit onderzoek een uur wordt opgenomen op een verpleegafdeling. Op deze afdeling bereid een verpleegkundige u met medicatie voor op de CT -scan.
  • De CT scan van het hart wordt gemaakt terwijl u aan een ECG apparaat gekoppeld ligt. Uw hartslag moet namelijk regelmatig en laag genoeg zijn. Hiervoor krijgt u eventueel tabletjes mee van de cardioloog. 
  • U ligt tijdens het onderzoek op een smalle tafel. Deze tafel schuift langzaam door de opening van het apparaat.
  • De radiologisch laborant maakt de CT-scan met een Computer Tomograaf (afgekort CT). De laborant bedient het apparaat vanuit een aangrenzende ruimte. Via een intercom is er contact en via een raam houden de laboranten u in de gaten.
  • De foto's worden gemaakt als u de adem inhoudt. U voelt hier niets van.
  • Dit CT- onderzoek duurt 20 minuten.
  • Heeft u contrastvloeistof gekregen? Dan verdwijnt deze uit uw lichaam via de urine. Drink na het onderzoek extra veel. Dan raakt u de contrastvloeistof sneller kwijt.

Waar vindt een CT-scan van de kransslagaders plaats?

Een CT-scan van de kransslagaders gebeurt op de afdeling radiologie.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.