CT-scan onderzoek van de buik of de longen

Een CT-scan maakt met röntgenstralen en een computer verschillende foto's van uw organen, botten en weefsels.

Deze scan laat een dwarsdoorsnede van uw lichaam als een soort 'plakje' zien.

Hoe verloopt een CT-scan van de buik of van de buik én longen?

Bij een CT-scan is vaak contrastvloeistof nodig om de bloedvaten en de doorbloeding van de organen in beeld te brengen. U krijgt deze contrastvloeistof in een ader in uw arm. U krijgt daar een warm gevoel van. Voor een aantal onderzoeken is het nodig om voorafgaand aan de CT scan contrastmiddel te drinken om de darmvulling zichtbaar te maken.

  • U ligt tijdens het onderzoek op een smalle tafel.
  • Deze tafel schuift langzaam door de opening.
  • De radiologisch laborant maakt de CT-scan met een Computer Tomograaf (afgekort CT). De laborant bedient het apparaat vanuit een aangrenzende ruimte. Via een intercom is er contact en de laboranten houden u via een raam in de gaten.
  • Voor de foto wordt u gevraagd de adem stil te houden. Een foto duurt maar een paar seconden. Van het onderzoek voelt u niets.
  • Een CT-scan onderzoek duurt vaak 10 tot 20 minuten.
  • Na een CT-scan mag u direct naar huis.
  • Heeft u contrastvloeistof ingespoten gekregen? Dan verdwijnt deze uit uw lichaam via de urine. Drink na het onderzoek extra veel. Dan raakt u de contrastvloeistof sneller kwijt.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.