Colposcopie

Wat is een colposcopie?

Een colposcopie is een onderzoek van de vagina en de baarmoedermond. U krijgt een colposcopie na een afwijkende uitslag van een uitstrijkje. Met een colposcopie kan de arts goed zien of er afwijkende cellen zitten in het baarmoederslijmvlies.

Hoe wordt een colposcopie gemaakt?

Om de baarmoedermond goed te kunnen zien, opent de arts de vagina wat verder. Dat doet zij met een metalen of plastic instrument, het speculum ('eendenbek'). Vervolgens kijkt ze met de colposcoop naar binnen. Dat is een soort kijker. Door de colposcoop ziet de arts het baarmoederslijmvlies vergroot. De arts stipt het slijmvlies aan met verdund azijnzuur. Dat kan een wat prikkend gevoel geven. Via de colposcoop ziet de arts hoe het slijmvlies reageert. Als het slijmvlies goed reageert dan hoort u dat meteen. Een colposcopie duurt gemiddeld 20 minuten en doet geen pijn.

Reageert het slijmvlies van uw baarmoeder niet goed bij een colposcopie, dan kan de arts twee dingen doen:

  • De arts neemt wat slijmvlies weg om te laten onderzoeken. Dat heet een biopsie. Een baarmoederbiopsie kan even pijn doen. Na de biopsie hebt u waarschijnlijk een paar dagen bloedverlies. U kunt die dagen beter geen seks hebben.
  • De arts neemt een lisbiopt. Zij verdooft dan de baarmoedermond met een dunne naald. Dat doet even pijn. Daarna haalt ze een wat groter stukje weefsel weg dan bij een biopsie. Bij veel vrouwen zijn de afwijkende cellen dan direct weggehaald. Zij hebben verder geen behandeling nodig. Na een lisbiopsie kunt u nog twee weken een bloederige afscheiding hebben die vies ruikt. U kunt beter geen seks hebben zolang u die afscheiding nog hebt. Voor de biopsie of de lisbiopsie hoeft u geen aparte afspraak te maken. De arts neemt die meteen af tijdens de colposcopie.

Wanneer krijgt u een colposcopie?

Wanneer u een afwijkend uitstrijkje heeft, zal de arts een colposcopie uitvoeren.

Waar gebeurt een colposcopie?

Een colposcopie gebeurt op afdeling gynaecologie van CWZ.

U kunt dit onderzoek krijgen bij deze aandoeningen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij dit onderzoek te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.