Bloeddrukmeting thuis in rust

Bij een bloeddrukmeting in rust meet u thuis uw bloeddruk.

Bloeddruk is de druk in de bloedvaten die ontstaat doordat het hart het bloed rondpompt.

Toon meer

Bloeddrukwaarden kunnen sterk wisselen. Een paar dagen thuis de bloeddruk meten geeft een betrouwbaarder beeld dan de korte meting in de spreekkamer van de arts.

Hoe meet u thuis uw bloeddruk?

Allereerst heeft u een goedgekeurde bovenarmbloeddrukmeter nodig. Een polsmeter is niet voldoende. U kunt eventueel een eigen apparaat gebruiken, maar die moet wel getest zijn. U kunt er ook een lenen van de polikliniek.

U meet twee keer per dag uw bloeddruk. In de ochtend tussen 6.00 en 9.00 uur en ’s avonds tussen 18.00 en 21.00 uur. Één meting bestaat uit drie keer bloeddruk meten. U schrijft de waarden van de tweede en derde meting op. Uw arts of verpleegkundige zal u aangeven hoeveel dagen u kunt meten. Zie de folder 'Zelf thuis bloeddruk meten’ voor uitleg hoe u het beste kunt meten en om de gemeten bloeddrukwaarden op in te vullen.

Wanneer meet u uw bloeddruk thuis?

Wanneer uw arts vermoedt dat uw klachten komen door afwijkingen in uw bloeddruk, wordt uw bloeddruk gemeten. Om een beter beeld te krijgen van uw bloeddruk, ook in rust, kunt u uw bloeddruk thuis meten.

U kunt bij dit onderzoek te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.