Biopsie

Een biopsie is het weghalen van een klein stukje (het biopt) uit een orgaan of weefsel, door opzuigen of uitsnijden.

Het afnemen van een biopt is meestal niet erg pijnlijk. Als het nodig is, krijgt u plaatselijke of volledige verdoving. Het biopt wordt door een arts gebruikt voor onderzoek naar bepaalde ziekten.

Hoe verloopt een biopsie?

De arts kan het weefsel op verschillende manieren verwijderen:

  • Met een dikke holle naald, de biopsienaald, wordt een stukje weefsel opgezogen. Als het biopt van een lastige plaats moet worden genomen, gebruikt de arts soms een CT of MRI-scan of echo om de juiste plaats te vinden.
  • Via een klein sneetje haalt de arts een stukje weefsel weg.
  • Als het weefsel diep in het lichaam zit, is soms een operatie nodig.

Waar vindt een biopsie plaats?

Een biopsie gebeurt op de afdeling radiologie of op een operatiekamer. Het stukje weefsel dat is weggehaald (biopt) wordt onderzocht op de afdeling pathologie. Afhankelijk van het soort weefsel, de afmeting ervan en de aandoening krijgt u binnen enkele dagen of enkele weken de uitslag. Daarna kan de arts nog meer onderzoek of direct verdere behandeling voorstellen.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.