Knieklachten

De knie is een kwetsbare plek.

De knieklachten zijn vaak geleidelijk ontstaan, maar dit kan ook opeens gebeuren door een ongeluk of sportletsel.

Toon meer

Als uw knie pijn doet of stijf is, kunt u naar uw huisarts gaan. De meeste knieproblemen zijn goed te behandelen. Vaak helpen fysiotherapie, pijnstillers of een wandelstok. Helpt dat niet, dan verwijst uw huisarts u naar CWZ. Wij zien veel patiënten met knieklachten. U krijgt de behandeling die het beste bij u past.

Het kniegewricht

De knie bestaat uit drie botdelen: het bovenbeen, het onderbeen en de knieschijf. Om de knie ligt een gewrichtskapsel. Buiten dit gewrichtskapsel heeft de knie 2 banden, die voor zijdelingse stabiliteit van de knie zorgen. Dit wil zeggen dat deze banden ervoor zorgen dat de knie niet naar links of rechts verschuift. Midden in de knie liggen de voorste en de achterste kruisband. Zij voorkomen dat het onderbeen naar voren of naar achteren verschuift. Daarnaast voorkomen de kruisbanden bepaalde draaibewegingen tussen boven- en onderbeen. In de knie bevinden zich tussen het boven- en onderbeen 2 maanvormige schijfjes van zacht kraakbeen (de meniscus). Deze vangen schokken van de knie op en zorgen dat boven- en onderbeen in iedere stand goed op elkaar passen. Elk botdeel is daarnaast nog bekleed met een laag kraakbeen.

Klachten / symptomen knieproblemen

  • uw knie doet pijn 
  • uw knie is stijf 
  • u kunt uw knie niet goed meer bewegen

Knieklachten bij mensen van 50 jaar en ouder

De onderstaande folder geeft u meer informatie over diagnose en behandeling bij knieklachten bij de orthopeed en wat u zelf kan doen om pijn in de knie te verminderen.

Waarom naar CWZ met knieproblemen?

Als fysiotherapie, pijnstillers of andere hulpmiddelen er niet voor zorgen dat de pijn in uw knie weggaat, heeft u vaak een kijkoperatie nodig. CWZ heeft een landelijk expertisecentrum voor knieklachten. We hebben deskundige artsen in huis die werken met de nieuwste technieken. U bent zo snel mogelijk van uw klachten af door ons traject van onderzoek en behandeling.

Patiëntverhalen over knieklachten

Artrose in twee knieën, maar toch fanatiek blijven wielrennen. Het lukt Silvano Orvini (58) goed dankzij cortisonen-injecties. ‘Een prothese stel ik zo lang mogelijk uit.’Lees zijn verhaal en dat van andere kniepatiënten.

Video over het kniegewricht

In onderstaande video legt orthopedisch chirurg Sander Koëter de anatomie van het kniegewricht uit.

U verlaat hiermee de informatiepagina's over behandeling voorste kruisbandreconstructie.

U kunt bij deze aandoening de volgende onderzoeken krijgen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening de volgende behandelingen krijgen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende specialismen. Dit hangt af van uw situatie.