Voetoperatie basis osteotomie

Met de basis osteotomie kan de orthopeed een ernstige scheve grote teen weer rechtzetten.

Als u klachten heeft aan uw voet, bijvoorbeeld een scheve grote teen eventueel in combinatie met artrose, kan een voetoperatie nodig zijn. Er zijn meerdere technieken om de klachten aan uw voet te verhelpen.

Er zijn verschillende soorten voetoperaties:

  • Basis osteotomie: deze operatie wordt gedaan bij een scheve grote teen (soms in combinatie met artrose) waarbij een forse correctie van de stand nodig is.
  • Chevron operatie: deze operatie vindt plaats bij een scheve grote teen waarbij de stand licht gecorrigeerd moet worden.
  • Akin techniek in combinatie met de chevron operatie: de ortopeed maakt een wigje (en verwijdert dus een deel) in het basisgewricht van de grote teen. Hiermee corrigeert hij de stand van de teen. Het gecorrigeerde deel wordt vastgezet met een krammetje (soort nietje).
  • Arthrodese: bij een scheve grote teen in combinatie met ernstige slijtage (artrose) wordt deze operatie uitgevoerd. De orthopeed zet het gewricht stijf vast met behulp van een plaatje en/of schroeven.
Toon meer

Hoe verloopt een basis osteotomie?

Eerst wordt u onder narcose gebracht (u bent dan volledig verdoofd) of u krijgt een ruggenprik. Osteotomie betekent het doorzagen van bot van het 1e middenvoetsbeentje. Zo wordt de zwelling (knobbel) aan de buitenkant van de voet gecorrigeerd. Met deze operatie verwijdert de arts een deel van deze knobbel. Tegelijkertijd corrigeert hij het weefsel dat te strak zit rondom het basisgewricht van de grote teen. De arts zaagt het 1e middenvoetsbeentje door om de stand van de teen te veranderen. Hierdoor gaat uw teen weer recht staan. Hij zet het middenvoetsbeentje weer vast met krammetjes (soort nietjes). Deze ingreep kan meer correctie geven dan een chevron operatie.

Revalidatie
U mag meestal de 1e dag na de operatie weer naar huis. Daar revalideert u verder. Na de operatie krijgt u meestal een gipsschoen of een speciale klittenbandschoen voor 6 weken. De eerste 2 weken moet u rustig aan doen en de voet veel rust geven en hoog leggen. Als u weer normale schoenen aan kunt en controle over uw voet heeft, kunt u weer autorijden en fietsen. Meestal kunt u na 12 weken weer beginnen met sporten. Wanneer u weer kunt werken, verschilt per patiënt. Uw arts bespreekt met u uw persoonlijke situatie.

Waar vindt een basis osteotomie plaats?

De operatie vindt plaats in de operatiekamer. U wordt verder behandeld op de verpleegafdeling van orthopedie.

Folder

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.