VATS-lobectomie

Operatie waarbij één of twee longkwabben verwijderd worden. 

Een VATS-lobectomie wordt gedaan bij de behandeling van longkanker. De chirurg verwijdert door middel van een kijkoperatie een of twee longkwabben van de long en de lymfeklieren.

Hoe wordt een VATS-lobectomie gedaan?

De chirurg maakt een aantal kleine openingen in de zijkant van de borstkas. Via deze openingen kan de longkwab losgemaakt en uiteindelijk verwijderd worden. Bij deze operatie hoeven, in tegenstelling tot een thoracotomie, de ribben niet gespreid te worden. Dit voorkomt pijn. Ook is het zicht tijdens de operatie beter. Hierdoor is er minder bloedverlies en is het verblijf in het ziekenhuis vaak korter. Na de operatie wordt een drain in de borstkas achtergelaten. Dit is een slang die er voor zorgt dat het aanwezige vocht en lucht afgevoerd kan worden. De drain wordt met een hechting vastgemaakt en rondom afgeplakt. Op de afdeling sluit de verpleegkundige de drain meestal aan op een zuigpomp. De pomp zuigt het vocht of de overtollige lucht weg. Als de long is hersteld mag de drain worden verwijderd. Dit gebeurt soms al de dag na de operatie.

Waar gebeurt een VATS-lobectomie?

Een VATS-lobectomie wordt gedaan op de operatiekamer. Hiervoor wordt u opgenomen op de verpleegafdeling Heelkunde (longchirurgie).

U kunt deze behandeling krijgen bij de volgende aandoeningen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.