Vaginale kunstverlossing

Met een vacuümpomp zal de arts helpen bij de geboorte van uw kind.

Soms gaat de laatste fase van een bevalling niet goed. U perst bijvoorbeeld al heel lang en toch komt het kind er niet uit. Of het kind krijgt het benauwd tijdens het persen. De gynaecoloog besluit dan om de bevalling te versnellen.

Wat gebeurt er tijdens een vaginale kunstverlossing?

U ligt op een kort bed met uw benen in steunen. Meestal wordt u bij een vacuümbevalling ingeknipt. U krijgt dan van te voren een plaatselijke verdoving tegen de pijn. In CWZ wordt meestal gebruik gemaakt van een klein handzaam vacuümpompje. Eerst zet de arts de zuignap op het hoofdje van de baby. De arts zuigt met de pomp de lucht uit de zuignap. Als alle lucht eruit is, zit hij goed vast op het hoofdje. Op het moment dat u een wee krijgt, trekt de gynaecoloog aan de zuignap. U moet zo krachtig mogelijk meepersen. Als het hoofdje eruit is haalt de arts het kapje weg. Daarna kan de baby op een natuurlijke manier naar buiten komen. De baby heeft na een vacuümverlossing vaak een rode plek op het hoofdje. Die plek is meestal binnen een dag of twee verdwenen.

Wanneer krijgt u een vaginale kunstverlossing?

De belangrijkste redenen voor een vaginale kunstverlossing zijn het niet vorderen van de uitdrijving en/of dreigend zuurstoftekort bij het kind.

Waar gebeurt een vaginale kunstverlossing?

Een vaginale kunstverlossing gebeurt op de afdeling verloskunde van CWZ.

U kunt deze behandeling krijgen bij de volgende aandoeningen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze verpleegafdelingen. Dit hangt af van uw situatie.