Urinekatheter

Een katheter is een dun, hol en flexibel slangetje dat de arts in de blaas brengt om urine af te voeren.

Er  zijn verschillende soorten katheters. Een katheter kan via de plasbuis of in de onderbuik worden ingebracht. 

Hoe verloopt het inbrengen van een urinekatheter?

Een katheter voor eenmalig gebruik
Een andere naam hiervoor is intermitterende katheterisatie. De katheter wordt gebruikt om urine uit de blaas te laten lopen en wordt daarna verwijderd.
Een verpleegkundige  kan dat doen, maar het is ook mogelijk om deze handeling aan te leren onder begeleiding van een continentieverpleegkundige.

Een verblijfskatheter
Een andere naam is transurethrale katheter (via de plasbuis). Deze katheter heeft u voor een langere tijd. Om de urine op te vangen kan er een urinezakje op aangesloten worden. U kunt een verblijfskatheter krijgen als het niet lukt om de blaas volledig leeg te krijgen. Het inbrengen gebeurt door een verpleegkundige in opdracht van een arts.

Een suprapubische katheter
Deze katheter brengt de arts onder plaatselijke verdoving via de onderbuik rechtstreeks in de blaas. Dit kan een alternatief zijn voor een transurethrale katheter.

Waar vindt het inbrengen van een urinekatheter plaats?

Dat hangt af van het soort katheter, zie hierboven.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.