Tractiebehandeling

Als uw kind een heupluxatie heeft (dat wil zeggen dat de heupkop niet goed in de kom zit), kan het zijn dat uw kind een tractiebehandeling nodig heeft.

Het doel van deze behandeling is om de verkorte spieren en gewrichtsbanden voorzichtig op te rekken. Hierdoor komt de heupkop weer op zijn plaats in de heupkom.

Hoe gaat een tractiebehandeling?

Bij de tractiebehandeling wordt een schuimrubber rekverband om de beentjes van uw kind gelegd. Hieraan worden gewichtjes gehangen. U kind ligt dan met de beentjes verticaal omhoog. Door deze gewichtjes komt de ontwrichte heupkop weer op de goede plek in de heupkom. Om de tractie aan te leggen is het noodzakelijk dat uw kind hiervoor ongeveer 2 tot 3 dagen opgenomen wordt in het ziekenhuis daarna wordt de behandeling thuis voortgezet. Na de tractiebehandeling volgt vaak de behandeling met de spreidbroek.

Waar gebeurt een tractiebehandeling?

Voor de tractiebehandeling wordt uw kind opgenomen op de kinderdagunit. Met medische vragen over bijvoorbeeld heupluxatie en heupdysplasie kunt u, met verwijzing van uw huisarts, snel terecht op het speciale kinderspreekuur op de polikliniek orthopedie.

U kunt deze behandeling krijgen bij de volgende aandoeningen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze verpleegafdelingen. Dit hangt af van uw situatie.