Totale knieprothese

Wat is een totale knieprothese?

Door artrose in uw knie kunt u klachten hebben of krijgen. Als diverse behandelingen zonder operatie niet meer helpen, is een knieprothese een oplossing. Dit is een kunstgewricht waardoor de knie weer goed kan bewegen. Als u een totale knieprothese krijgt, komt u terecht in het Fast Track traject. Hierdoor krijgt u de best mogelijke behandeling en herstelt u sneller dan normaal.

Als de artrose ervoor heeft gezorgd dat vooral 1 kant van uw knie is versleten, dan past een halve knieprothese het beste bij u. Als uw hele knie versleten is, biedt een totale knieprothese de beste oplossing voor uw klachten.

De beste knieprotheses

Wij vinden het belangrijk dat er alleen gebruik gemaakt wordt van een "A-merk" prothesen. Dit betekent dat er is bewezen dat de prothesen goed zijn, zowel op korte als lange termijn. We zorgen dat u alleen de beste prothese krijgt. In CWZ hebben we gekozen voor de PFC knieprothese.

Bij de operatie maakt de chirurg de knie open. Dit doet hij met een snee van ongeveer 20 centimter aan de voorkant van de knie. Tijdens de operatie verwijdert de chirurg de aangetaste gewrichtsvlakken, de meniscussen en de voorste kruisband. 

Vervolgens past hij met speciale instrumenten het bot aan aan de vorm van de prothese. Daarna worden de prothese onderdelen aan boven en onderbeen geplaatst. Een kunststofschijf tussen de metalen delen van de prothese zorgt ervoor dat de knie soepel kan bewegen. Soms is de knieschijf aangetast en wordt deze ook deels vervangen door een prothese, anders wordt deze weer op de plaats gebracht. De orthopedisch chirurg maakt het gewrichtskapsel en de spieren weer dicht. Hij hecht de huid met 'nietjes'. De operatie duurt ruim een uur.

CWZ Zorgapp

Deze behandeling staat in de CWZ Zorgapp. De gratis app geeft u alle belangrijke informatie over de behandeling. De app kan u ook berichten en herinneringen sturen op het moment dat bepaalde informatie voor u belangrijk is.

Downloaden
Ga naar de App Store of Google Play en zoek op: 'CWZ Zorgapp' om de app te downloaden.

Herstel na een totale knieprothese

Over het herstel leest u meer op de pagina over Fast Track.

Bij een gewrichtsprothese is er altijd een kleine kans op een infectie. Bij een infectie is direct behandeling nodig. Als u denkt dat u een infectie heeft, neem dan meteen contact op met CWZ orthopedie of uw huisarts.

Waar gebeurt het plaatsen van een totale knieprothese?

CWZ heeft een landelijk expertisecentrum voor knieklachten. U wordt behandeld op de verpleegafdeling van orthopedie.

Meer over totale knieprothese

Video's over een knieprothese

In onderstaande video laat orthopedisch chirurg Sander Koëter een model van een knieprothese zien.

In onderstaande video vertelt orthopedisch chirurg Sander Koëter over de revalidatie na een totale knieprothese operatie. 

In onderstaande video ziet u hoe het gehele traject van een totale knieprothese eruit ziet.

U kunt deze behandeling krijgen bij de volgende aandoeningen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze verpleegafdelingen. Dit hangt af van uw situatie.