Thoracotomie

Bij een thoracotomie maakt de arts aan de zijkant tussen de ribben een ingang.

Door deze ingang kan de chirurg in de borstkas. Met deze operatie kan de chirurg bijvoorbeeld een longoperatie doen. 

U krijgt een thoracotomie als er sprake is van:

Toon meer

Hoe verloopt een thoracotomie?

De chirurg opent de linker- of rechterborstholte. Bij deze operatie moeten de ribben gespreid worden omdat er tussen de ribben geopereerd wordt. Meestal is van tevoren al duidelijk of er sprake is van longkanker of van een ontstekingsproces. Indien dit nog niet duidelijk is dan neemt de chirurg wat longweefsel weg. Tijdens de operatie wordt het stukje weefsel onderzocht. Als blijkt dat het om een aandoening gaat die weggehaald moet worden, verwijdert de arts het zieke weefsel direct. Dit gebeurt door een van de volgende ingrepen:

  • de hele long wordt verwijderd (pneumectomie)
  • een of twee longkwabben van de long worden verwijderd (lobectomie)
  • enkele delen van een longkwab moeten worden verwijderd (segmentresectie)
  • weghalen van een stukje longweefsel (wigresectie).

Waar vindt een thoractomie plaats?

Een thoracotomie wordt gedaan op de operatiekamer. Hiervoor wordt u opgenomen op de verpleegafdeling (long)chirurgie-heelkunde. Na de operatie gaat u soms kortdurend naar de intensive care.

Folder

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.