Strippen van spataderen

Operatie om spataderen te verwijderen. 

Wanneer er meerdere kleppen lek zijn in de oppervlakkige ader kan de chirurg deze ader verwijderen. Deze behandeling heet het strippen van spataderen.

Hoe verloopt het strippen van spataderen?

Tijdens de behandeling legt de chirurg eerst via een sneetje in de lies de spatader bloot. Deze wordt dan aan de basis doorgenomen. Richting de knie legt de arts een stripdraad in de spatader. Vervolgens maakt deze een klein sneetje aan de binnenkant van uw been, ongeveer ter hoogte van de knie. Hier maakt de arts de spatader vast aan de stripdraad. Vervolgens trekt de arts de spatader binnenstebuiten uit het been. Door de behandeling wordt ook de druk minder op kleinere spataderen die uitmondden in de grote spatader. De operatie wordt uitgevoerd met een algehele verdoving of een ruggenprik.

Het is noodzakelijk om een week na de behandeling overdag een elastische kous te dragen. Na het strippen van spataderen ontstaat vaak een bloeduitstorting in het gebied waar de ader heeft gezeten. Deze trekt na een aantal weken vanzelf weer weg.

Waar vindt het strippen van spataderen plaats?

Het strippen van spataderen gebeurt op de operatiekamer door een chirurg van CWZ.

Folder

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.