Stoma

Een stoma is een kunstmatige uitgang uit het lichaam.

Het woord stoma komt uit het Grieks. Het betekent 'uitmonding'. Een stoma is nodig als de urine of de ontlasting niet meer via de normale weg uit het lichaam kan.

De arts maakt dan een nieuwe uitgang in de buikwand. Zij sluit de urinewegen of de darm aan op die nieuwe uitgang. De urine of ontlasting loopt in een zakje dat om de stoma heen zit (op de buik).

Toon meer

Hoe verloopt de behandeling met een stoma?

Er zijn verschillende soorten stoma's. Welke stoma u krijgt hangt af van uw aandoening. De bekendste soorten zijn:

  • Stoma op de dunne darm (ileostoma). Dit is een kunstmatige uitgang van de dunne darm. De dunne darm eindigt in een gaatje in de buikhuid. De ontlasting komt via dit gaatje naar buiten.
  • Stoma op de dikke darm (colostoma). Dit is een kunstmatige uitgang van de dikke darm. De ontlasting komt niet via de anus, maar via deze uitgang in de buikhuid naar buiten.
  • Stoma op de urinewegen (urinestoma). Dit is een 'gaatje' in de buik waar urine (plas) door komt.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.