Sterilisatie van de vrouw

Bij sterilisatie van de vrouw sluit de gynaecoloog de eileiders af.

U kunt voor sterilisatie kiezen wanneer u zeker weet dat u geen kinderen (meer) wilt. Door het afsluiten van de eileiders kunnen de zaadcellen niet meer bij de eicel komen en kunnen eicellen niet meer naar de baarmoeder. U kunt dan niet meer zwanger worden.

Sterilisatie is niet 100% betrouwbaar. De kans op zwangerschap is wel heel klein. Hoe klein de kans precies is, hangt onder andere af van de sterilisatiemethode en van de leeftijd van de vrouw.

Toon meer

Hoe verloopt een sterilisatie van de vrouw?

De ingreep kan op verschillende manieren gebeuren. Dit gaat samen in overleg met uw arts. 

  • Een kijkoperatie (laparoscopie). De arts opereert via een paar kleine gaatjes in de buik. Zij brandt de eileiders dicht of sluit ze af met een klemmetje of een ringetje. De operatie gebeurt in dagbehandeling en meestal onder narcose.
  • Een hysteroscopie. De arts brengt een kijkbuis via de vagina in de baarmoederholte. Daarna plaatst zij een dun veertje in de eileiders. Hierdoor groeien de eileiders binnen drie maanden dicht (Essure-methode). Deze ingrepen gebeuren ook in dagbehandeling. Narcose is niet nodig.
  • Een buikoperatie. Dat is bijvoorbeeld nodig bij ernstige verklevingen. Voor een buikoperatie moet u worden opgenomen in het ziekenhuis. De operatie gebeurt onder narcose.

Waar vindt een sterilisatie van de vrouw plaats?

Sterilisatie bij een vrouw gebeurt op de afdeling gynaecologie van CWZ.

Meer over sterilisatie van de vrouw

Lees meer op de site van het patiëntenplatform van de NVOG (Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie) over:

  • vrouwen die een sterilisatie overwegen
  • vrouwen die een hysteroscopische sterilisatie krijgen
  • vrouwen die een laparoscopische sterilisatie krijgen 

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.