Stabilisatie van de schouder

Tijdens deze operatie maakt de arts het kapsel vast aan het bot van de schouderkom. 

Bij een instabiele schouder gaat de schouder regelmatig uit de kom. Door de operatie wordt de schouder weer stabiel.

Er zijn verschillende operatietechnieken. De arts bespreekt met u welke techniek het beste bij uw letsel past. U wordt geopereerd door een orthopeed die schouderexpert is.

Toon meer

Hoe verloopt een stabilisatie van de schouder?

Stabilisatie operatie (bankart) via een kijkoperatie
Eerst wordt u onder narcose gebracht. U bent dan volledig verdoofd. Daarna maakt de orthopedisch chirurg een sneetje in de huid ter grootte van 1 centimeter en brengt hij de arthroscoop in het schoudergewricht. Een arthroscoop is een smalle buis van enkele milimeters waarmee de chirurg in uw schouder kan kijken. Door een ander klein sneetje kan de chirurg verschillende soorten instrumenten gebruiken zoals schaartjes en tasthaakjes.
Ook stroomt er vloeistof in het gewricht via een infuus. Daardoor komt het kapsel op spanning en krijgt het de ruimte. De orthopedisch chirurg krijgt zo een duidelijk beeld en kan dan gemakkelijk werken. De vloeistof wordt ook weer afgevoerd.
Tijdens deze operatie gebeurt hetzelfde als bij de open stabilisatie. Deze vorm van opereren heeft als voordeel dat er slechts kleine gaatjes in de huid worden gemaakt en het herstel over het algemeen sneller verloopt. De chirurg hecht na afloop de wondjes.

Open stabilisatie operatie (bankart) 
Eerst wordt u onder narcose gebracht. U bent dan volledig verdoofd. De chirurg maakt een snee in uw schouder. Door de open ingreep moet de arts een pees tijdelijk losmaken om het gewricht te kunnen bereiken. Met deze behandeling kan de arts het kapsel verder innemen, zodat de schouder weer stabiel wordt en uw klachten zullen verdwijnen. Het voordeel van de open procedure is dat het mogelijk is om het kapsel strakker te maken als dit nodig is.

Uitgebreide open stabilisatie operatie (Latarjet) 
Eerst wordt u onder narcose gebracht. U bent dan volledig verdoofd. De chirurg maakt een snee in uw schouder. Vervolgens schroeft de arts een botblokje met de korte bicepspees aan de voorkant van de kom vast. Daardoor wordt de kom groter en tevens houdt de verplaatste pees de kop in de kom.

Als alles goed gaat, mag u een dag na de operatie weer naar huis. U moet uw arm 4 weken in een draagband (soort mitella) houden en mag u starten met pendelbewegingen. Daarna start u met oefeningen. De eerste 3 maanden kunt u beter geen contactsporten doen. Als u zittend werk doet, kunt u vaak na 2 weken weer beginnen. Met zwaarder werk kunt u vaak na 3 maanden weer starten. Deze termijnen verschillen per persoon. Uw bespreekt met uw arts uw persoonlijke situatie.

Waar vindt stabilisatie van de schouder plaats?

U wordt behandeld op de afdeling orthopedie. 

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.