Stabilisatie van de schouder

Met een operatie kan het kapsel weer vast gemaakt worden aan het bot van de kom. 

Als er bij u sprake is van een instabiele schouder, dat wil zeggen dat de schouder regelmatig uit de kom gaat, kan het zijn dat u een operatie nodig heeft. Door de operatie wordt uw schouder weer stabiel.

Toon meer

Uw schouder kan stabiel worden gemaakt doormiddel van een aantal verschillende operatie technieken. De arts bespreekt met u welke techniek het beste bij uw letsel past.

Verschillende operatietechnieken stabilisatie van schouder

Stabilisatie operatie (bankart) via een kijkoperatie

Eerst wordt u onder narcose gebracht. U bent dan volledig verdoofd. Daarna maakt de orthopedisch chirurg een sneetje in de huid ter grootte van 1 centimeter en brengt hij de arthroscoop in het schoudergewricht. Een arthroscoop is een smalle buis van enkele milimeters waarmee de chirurg in uw schouder kan kijken. Door een ander klein sneetje kan de orthopedisch chirurg verschillende soorten instrumenten gebruiken zoals schaartjes en tasthaakjes. Ook komt er vloeistof in het gewricht via een infuus. Daardoor komt het kapsel op spanning en krijgt het de ruimte. De orthopedisch chirurg krijgt zo een duidelijker beeld en kan dus gemakkelijker werken. De vloeistof wordt ook weer afgevoerd. Tijdens deze operatie wordt hetzelfde gedaan als bij de open stabilisatie. De wondjes worden na afloop gehecht Deze vorm van opereren heeft het voordeel dat er slechts kleine gaatjes in de huid worden gemaakt en het herstel over het algemeen sneller verloopt.

Open Stabilisatie operatie (bankart) 

Eerst wordt u onder narcose gebracht. U bent dan volledig verdoofd. De arts maakt een snee in uw schouder. Door de open ingreep moet de orthopedisch chirurg een pees tijdelijk losmaken om het gewricht te kunnen bereiken. Met deze behandeling kan het kapsel verder ingenomen worden, waardoor de schouder weer stabiel wordt en uw klachten zullen verdwijnen. Het voordeel van de open procedure is dat hiermee de mogelijkheid bestaat om het kapsel strakker te maken indien dit nodig is.

Uitgebreide open stabilisatie operatie (Latarjet) 

Eerst wordt u onder narcose gebracht. U bent dan volledig verdoofd. De arts maakt een snee in uw schouder. Vervolgens wordt een botblokje met daar aan vast de korte bicepspees aan de voorkant van de kom vastgeschroefd. Daardoor wordt de kom groter en tevens houdt de verplaatste pees de kop in de kom Als alles goed gaat mag u een dag na de operatie weer naar huis. U moet uw arm 4 weken in een draagband (soort mitella) houden,en mag u starten met pendelbewegingen. Daarna start u met oefeningen. De eerste 3 maanden kunt u beter geen contactsporten doen. Als u zittend werk doet, kunt u vaak na 2 weken weer beginnen. Met zwaarder werk kunt u vaak na 3 maanden weer starten. Deze termijnen verschillen per persoon. Uw arts vertelt u meer over uw persoonlijke situatie.

Schouderbehandeling in dagopname

Schouderbehandeling in dagopname

Een groot aantal schouderoperaties kan in dagopname gebeuren. Wel zo fijn om snel naar huis te kunnen! Het verkorten van ziekenhuisopnames past bij de CWZ-ambitie om de zorg waardevoller te maken.

Waar vindt stabilisatie van de schouder plaats?

U wordt behandeld op de verpleegafdeling van orthopedie. We hebben orthopeden in huis die schouder experts zijn. U wordt dus geopereerd door een ervaren arts.

U kunt deze behandeling krijgen bij de volgende aandoeningen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze verpleegafdelingen. Dit hangt af van uw situatie.